Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Ha családon belüli erőszak eseteknél nem tudjuk mit kell csinálni, akkor sajnos végzetes kimenetelek lesznek...

2019. szeptember 03. - Istvan Gulyas

https://index.hu/belfold/2019/09/02/andornaktalya_emberoles_ongyilkossag/?fbclid=IwAR2o6X_bpJV_gcxl7X-GuEnSgzxvLSmn0Rre9C2I-FATgoA9q4ajUqqRjkw

A legutóbbi írásom azzal kezdtem  (2 hete), hogy, a magyar gyermekvédelmi "rendszer" működésébe bele vannak kódolva a gyermekhalálok. Sajnos nem gondoltam volna, hogy ilyen rövid idő alatt két ártatlan kisgyermeket is meg fognak ölni a bestiális körülmények  között a családjaikban.

Az első esetnél számtalan jel mutatott arra, hogy családon belüli erőszak esete áll fenn. Elég ha megnézzük, hogy a férfi meg a tűzoltókat sem akarta beengedni a házba miután tűzeset volt náluk. Azt a mai napig nem tudjuk, hogy a gyermekkel vagy az édesanyjával (áldozatok) leültek e a rendőrök, hogy egyedül elbeszelgessenek velük, és esetleg valamilyen családon belüli erőszak áldozatai felméréseére készült kérdőívet kitöltsenek velük. Pl. a Duluth Model, ami egyébként magyar nyelvre is le van fordítva, de gondolom, nem sokan használják ezeket a külföldön már bevált ls elfogadott teszteket. 
Egy ilyen interjú felvétele fél és egy óra között van, és jelen esetben min 2 ártatlan ember életet lehetett volna megmenteni vele.

A családon belüli erőszak és annak kezelése újkeletű probléma, mert még a fejlett nyugati országokban is mindössze néhany évre tehető az, hogy a családon belüli erőszak áldozatai szakszerű kezelése már rendszer szinten is megjelenik, és előtte ott is az volt a jellemző, hogy ameddig vér nem folyik, addig az államnak nincs is dolga. 

Viszont az eset-tapasztalatok megmutatták, és Magyarországon is világosan megmutatják, hogy amikor az áldozat (nő) úgy dönt, hogy elhagyja a bántalmazót, akkor a kontrolvesztés következtében a bántalmazók viselkedése extrém méreteket is ölthet. Ezekben az elválási, vagy szeparációs időszakokban, gyakran életveszélyben lehetnek a nők és gyermekeik is, mert a bántalmazó teljes kontrolvesztési állapotba kerül, és nem tudja vagy akarja a viselkedését kontrollálni, és szörnyű kimenetelekhez vezethet ez a kontrolvesztési állapot. Arról is van szó, hogy az elkövető teljes hatalmat gyakorol az áldozatai felett, és most ez az állapot az áldozatok magatartása, kilépési szándéka miatt megváltozik, és az elkövető nem akar/tud ezen változtatni. Főleg a szeparáció időszakában, mert ha ezt a kritikus 1-2 napos, hetes időszakot átvészelik az áldozatok, akkor az új, megváltozott rendszerek elkezdenek kialakulni. Ebben a kulcsfontosságú időszakban kellene tudnia az államnak szakszerű segítséget nyújtani.

Sajnos, mivel vagy nincs, vagy csak elvétve van szakszerű segítség, így sok szörnyű haláleset következik be Magyarországon. Ami inkább szakmai kérdés, mint pénz kérdése, mert az elkövető kiemelése nagyon nehéz helyzetbe hozhatja az elkövetőt, de megmentheti az életét az áldozatoknak. És azt gondolom, az utóbbi fontossága egyértelmű.

De hogyan tanulhatná, képezhetnék magukat a magyar hatóságok, amikor a pozicióban levő szakemberek, tanárok, szakmai vezetők, tanszékvezetők, rendőrök, rendőri vezetők, intézményvezetők, és politikai vezetők sem értik, ismerik ezt a problémát.

Számtalan jó példát hoz fel a nemzetközi szakirodalom, és számtalan magyar civil szervezet is (Patent Egyesület, NANE), de ezekre mintha senki sem figyelne oda.

A tanulási folyamatainkban nagyon súlyos hibák vannak, amelyek itt is megmutatkoznak. Nem a kreativitásra es az önképzés fontosságára van a hangsúly fektetve. Mindenki kicsit a saját pecsenyéjét sütögeti, és a saját "hatalmát" védi, mindezt a saját mikro szintjén, úgy hogy nem akar szembe nézni az újjal, a mással, vagy a nemzetközi gyakorlattal - hacsak ezt nem Ő hozza be - mert az az Ő hatalmából venne el. A rendőri vezetők rigid, és rugalmatlan hozzáállása szinte megszokott, de a szociális vezetőknél ez inkább egy kelet europai jelenség, mert nyugat eurpában, magas poziciókat, olyanokat, ahol hallgatókat képezhetnek, és nem ismerik a családon belüli erőszak dinamikáját, nem töltenek, tölthetnek be.

Adódik a kérdés, hogy lesz e változás. Sajnos rövid távon csak akkor, ha az érintett politikai vezetők leülnek tárgyalni piszok gyorsan azokkal a civil szervezetekkel és néhány létező szakemberrel, akik ezeket az eseteket ismerik, és értik, mert akkor adekvált válaszokat kezdhetnének kidolgozni ezeknek az ügyeknek a kezelésére. Ügyeknél, ahol most két 5 éves kislányt brutális kegyetlenséggel ölt meg az apjuk.

 

Szóval tét az van bőven, mert sajnos úgy néz ki, hogy a magyar kisgyermekekre a legnagyobb veszélyt nem a menekültek jelentik, hanem a kontrolvesztés állapotában lévő magyar édesapjuk...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr6815037400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.03. 14:18:20

Semmiképpen se szabad megengedni, hogy liberális-feminista értékrend alapján legyenek terrorirányítva a családok.

Diesunddas 2019.09.03. 14:22:50

Az ilyesmit - úgy gondolom - nagyon nehéz elöre megjósolni. Talán csak egy hajszál választja el a legtöbb pszichotikus személyt attól hogy ne csak üvöltözzön valakivel, hanem pl. leszúrja.

nlght84 2019.09.03. 14:41:27

@MAXVAL bircaman közíró: valszeg megbánom hogy megkérdeztem, de mégis mit értesz "liberális-feminista értékrend" alatt? Manapság bármit rá lehet húzni, mert az emberek azt se tudják melyik mit jelent.

Almandin 2019.09.03. 14:58:13

@MAXVAL bircaman közíró: Ezen mit értesz? Szerinted az a terrorirányítás, ha életveszélyes helyzetben segítenek a hatóságok és meg tudnak előzni egy gyilkosságot, vagy akár családirtást? Nem vagy normális, hogy itt is csak libsizni tudsz.
Sajnos az elmúlt hetekben ketten is csináltak olyan kiterjesztett öngyilkosságot, hogy az egész családjukat magukkal vitték. Mindkét esetben látta a környezet korábban is, hogy a későbbi elkövetővel pszichésen nem stimmel valami.
Az ilyeneket kellene zárt osztályra betenni még időben, de sajnos lecsökkentették a pszichiátriai férőhelyek számát és ezért sok közveszélyes elmebeteg futkos köztünk.

várom a levelet 2019.09.03. 15:05:52

@nlght84: szerintem ő sem tudja.bár a liberális értelmiségi ugyanúgy megöli a gyerekeit,mint a tanulatlan templomba járó.

Szalay Miklós 2019.09.03. 15:17:54

Egy tömör általános összefoglaló az erőszakról:

egyvilag.hu/temakep/068.shtml

erol 2019.09.03. 15:37:05

@MAXVAL bircaman közíró: Ja, szerintem meg semmiképpen se szabad megengedni, hogy sátánista értékrend alapján legyenek terrorirányítva a családok. De, hogy jön ez ide?

midnightcoder2 2019.09.03. 15:41:41

Igazából a diliseket kellene jobban szûrni, és kontroll alatt tartani.

Istvan Gulyas 2019.09.03. 15:43:43

A gyermekvédelem egyik legnagyobb kérdése, annak az aránynak, egyensúlynak a megtalálása, amikor be kell külső félnek, hatalomnak, államnak vagy hatóságnak avatkoznia.

Amennyiben a megfelelő beavatkozás nem történik meg, akkor ártatlan emberek is meghalhatnak. Amit érzékelek, hogy Magyarországon a legalapvetőbb beavatkozási irányokat, elveket sem ismerik az illetékes hatóságok, és így sajnos a kilátások nagyon szerények.

БУММЕР 2019.09.03. 15:55:32

Történik egy tragédia és azonnal megy a mit hogyan kéne csinàlni, hogy ilyen ne legyen!

DE LESZ, mindig LESZ! Ha beledöglünk akkor is...mert ilyen az emberi természet, el kéne fogadni...a legjobb rendszerben a legemberségesebb közegben is benne van...

Istvan Gulyas 2019.09.03. 16:14:50

Persze, minden tragédiát szinte lehetetlen megakadályozni, de szakszerű bevatkozással lehet a kockázatokat csökkenteni. Ennek is nyomát sem látni...

Ha visszaolvasol a blogomban, találsz egy írást egy magyar szociális munkásról, akinek a szakszerű beavatkozása egy kisgyermeket megmentett. Az orvos, azt mondta, hogy amennyiben nem viszi el a kisbabát az orvoshoz, akkor a gyermek nem éli meg a következő napot.

Ha a Te általad javasolt mentalitást követnénk, akkor ennek a kisgyermek megmentése helyett mondhattuk volna, hogy tragédiák mindig voltak és lesznek, de szerencsére ennél az esetnél nem ez történt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.03. 16:30:27

@nlght84:

Azt ami nyugaton van: homokos uralom, családellenesség, kisgyerekek örökbeadása homokpedofil pároknak, keresztény homofób szülők üldözése.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.03. 16:32:10

@Almandin:

A cél a családok szétrombolása, a családi élet ellenőrzáse a liberális elvek alapján. azzal a kamuindokkal, hogy a férfiak kedvenc hobbija saját családjuk verése.

semmi hatalmat senkinek 2019.09.03. 17:58:41

"Viszont az eset-tapasztalatok megmutatták, és Magyarországon is világosan megmutatják, hogy amikor az áldozat (nő) úgy dönt,"
István, na ennél a zárójelnél vált elfogulttá, tehát kérdőjelesen hitelessé a történet. Itt az előbb már linkeltek 1-2 esetet arra, hogy az "áldozat" és a "nő" nem szinonimák, szóval csak hagy emlékeztessek, hogy a kriminológia békeidőben elkövetett és a családon belüli erőszak fogalomkörébe tartozó tömeggyilkosságát is történetesen nők követték el a számukra már "hasznosságukat vesztett" - többnyire háborús sérült - férfiak ellen. Ugye:
magyarnoir.blogstar.hu/2017/07/11/miert-oltek-a-tiszazugi-arzenes-asszonyok-/40196/

Szóval ne csodáld, hogy a valódi problémának, tehát a családon belüli erőszak ügyének pont azok ártanak a legtöbbet, akik elkezdenek az elkövető neme, vagy származása vagy épp kora szerint diszkriminálni. (Az ilyen "Stop férfierőszak" és hasonló, a nemi sztereotípiákat erősítő SZEMÉT). - mert az természetesen - és érthetően - hasonló nagyságú ellenreakciót generál.

Szóval maradjunk abban, hogy az erőszak elkövetője az az elkövetője, az áldozata meg az áldozata, tök mindegy, milyen nemű, korú, világnézetű (stb) ember.
A NANE-t meg hagyjuk...

CCnick 2019.09.03. 18:49:13

"az áldozat (nő)"

elmész te a picsába a férfihibáztatásoddal

Istvan Gulyas 2019.09.03. 21:05:07

CCnick. A kutatasok azt mutatjak, hogy az aldozatok legalabb 90% a no. A szemelyes tapasztalataim meg rosszabb adatokat mutatnak. Tobb, mint 100 ilyen ugyon dolgoztam mar, es 2 volt noi elkoveto.

De a hirekben is ritkan latsz ilyet, hogy a no brutalis kegyetlenseggel megolte ferjet, aki el akarta hagyni. Olyan eset van, hogy a no megoli a ferjet, de ott is legtobbszor eveken at zajlo bantalmazason esnek ezek a nok segitsegul.

Almandin 2019.09.03. 21:05:37

@semmi hatalmat senkinek: Szerintem se helyes az a leegyszerűsítés, miszerint az áldozat mindig nő (és az elkövető mindig férfi).Mindenféle családi kapcsolatban előfordulhat ilyen.

semmi hatalmat senkinek 2019.09.03. 22:16:15

István, arra gondoltál már, hogy az ekkora különbségben van némi(?) szerepe az elkövetési módokból eredő eltérő latenciának is?
pl: www.borsonline.hu/aktualis/a-halalos-adag-otszoroset-adta-ferjenek-a-szabadbattyani-meregkevero/177969
Ugye, ha ennek a kedves hölgynek lett volna annyi agya, hogy feloldja a szívgyógyszereket, és a kórboncnok nem talál 75 tablettát a gyomorban a rutin boncolás során, nagy eséllyel soha sem derül ki, hogy nem egy szimpla szívhalálról van szó... mint ahogy az arzénes jóasszonyok is a 100+ esetnél buktak le... na ehhez képest, ha gazduram valakibe beleállítja a szekercét, nos ott a latencia pont 0 .

Másfelől áruldd már el légyszi, hog y szerinted, ha itt az apa lett volna az elkövető:
168ora.hu/itthon/gyerekbantalmazas-anya-halasztelek-173550
Szintén 2 év felfüggesztettet, vagy inkább több év letöltendőt???

Istvan Gulyas 2019.09.03. 22:44:13

Semmi hatalmat senkinek:
A domestic abuse mogott, amit nehez jol leforditani magyarra, egy kontrolallo, izolalo es bantalmazo banasmod van a hatterben. Ahogy irtam mar, talalkoztam mar munkam soran noi elkovetovel, de nagyon kevessel.

Az arzenes asszonyok ugyet tobb tiz eve tanultam es szerintem ott egy inkabb vedekezo mechanizmusrol lehet szo, es pont, hogy oket is banthattak, vagyis szaknyelven, akar Ok is csaladon beluli eroszak aldozatai lehettek, es abban az idoben tenyleg semmilyen vedelemet nem kaptak a hatosagoktol. Viszont a tetteik teljes mertekben elitelendo.

A masik ugynel is a ferfi nem akar beleegyezni a vallasba, szoval ott is a kontrol elem a ferfi reszerol felfedezheto.

A gyermekbantalmazas az mar egy mas kerdes, mert ott a szerepek tenyleg nem ennyire egyertelmuek.

Viszont, nem szeretnem a beszelgetes temajat gender iranyba vinni, megha ezt talan en indikaltam is. A hangsuly inkabb az aldozaton es azok megerdemelt vedelmen van.

semmi hatalmat senkinek 2019.09.03. 23:32:52

"es szerintem ott egy inkabb vedekezo mechanizmusrol lehet szo, es pont, hogy oket is banthattak, vagyis szaknyelven, akar Ok is csaladon beluli eroszak aldozatai lehettek, es abban az idoben tenyleg semmilyen vedelemet nem kaptak a hatosagoktol" - szerintem ez - nemtől függetlenül - a legtöbb esetre igaz, az emberek többnyire a szülői családból hozzák a mintákat, a pozitívakat is, meg a negatívakat is. (az már egy attitűd kérdése, hogy ma női elkövetőknél keresgélik rendszerint az előzményeket, férfiaknál meg nem, pedig ugyanakkora sansszal ott virít a bántalmazó vagy elhanyagoló szülő, a hibás családmodell)
A szorosan vett témához meg visszatérve, tudod, van az a murphyzmus, miszerint "egyetlen állampolgár élete meg vagyona sincs biztonságban, amíg ülésezik a törvényhozás"... ha ezeket a dolgokat a jog meg az állami intézményrendszer eszközeivel akarod kezelni, a végelszámolásban rendszerint több lesz a kár (lásd: "ahol gyalulnak, ott hullik a forgács"), mint a haszon, erre próbálják itt többen felhívni a figyelmet . Érted, ha úgy mented meg 2 áldozat életét, hogy közben tönkreteszed 200 másikét, nos az nem az előre mutató út.
Szóval itt pont nem a jogra és nem az intézményrendszerre kellene tenni a hangsúlyt, mert ahol ez a kettő belekeveredik, ott már majdnem biztos, hogy valaki sérülni fog, és a feszkó nem csökkenni fog, hanem nőni. A megoldás valójában a probléma-megoldó attitűd népszerűsítésében, elterjesztésében lenne, de ez meg ma esélytelen, mert mindenki örökké hibáztat és felelőst keres, ahelyett, hogy előbb oldjuk meg a problémát, aztán UTÁNA vonjuk le a tanulságokat. Ennek szerves része, hogy a meglévő intézményrendszer se hatóságot játsszon - amit elkerülni igyekeznek - hanem segíteni próbáljon - amihez odafordulnak.
(az ilyen NANE-szintű elfogult szervezeteket meg TILOS a kommunikáció középpontjába tolni - mivel ma mindkét nem - némi alappal - meg van győződve a saját áldozat-voltáról, egy "nane" antitézise egy "trump" lesz - szükségképpen, mindenhol.)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.09.04. 00:15:33

@Szalay Miklós: Rohadt undorító vagy hogy mindenhová odaokádod az önreklámozásod.

Nzoltan 2019.09.04. 04:19:45

A mindenféle “-védő” szervezetek nem mások mint a más pénzét égető feleslegesen pofázó, mindenhez értő okostojások gyülekezete.

midnight coder 2019.09.04. 07:08:06

@semmi hatalmat senkinek: Az összes ilyen széplelket odatenném egyszer egy ilyen barom közelébe napi szinten konfliktust kezelni, persze úgy hogy õk a barom célpontjai.

midnight coder 2019.09.04. 07:09:37

@Nzoltan: Igen, alapvetõen ezek olyanok mint a környezetvédõk és a többi hasonló szervezet: igazából a probléma megoldásához nemigen tesznek hozzá semmit, a legtöbb amit a javukra írhatunk, hogy felhívják a problémára a figyelmet.

midnight coder 2019.09.04. 07:10:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Amúgy azt nem értem, hogy ez a csávó miért nincs mindenhonnan kitiltva.

CCnick 2019.09.04. 07:14:35

@Istvan Gulyas: Már amennyiben a vizsgálatod a "nők sérelmére ököllel arcbaverve elkövetett bántalmazások" halmazában zajlik nyilván az eredmény az lesz, hogy a nőket bántalmazzák ököllel arcbaverve.

mindeközben a valóságban

444.hu/2013/11/21/a-nok-most-verik-le-a-ferfiakon-az-evszazadok-elnyomasat

"Amikor a nő az agresszor

Tamási munkái és más felmérések szerint többnyire nő az elkövető

a gyerekgyilkosságoknál,
gyermekek elhanyagolásakor,
a gyerekek fizikai bántalmazásnál egészen fiatal gyerekek esetében,
és minden családtag esetében a nők nagyobb arányban (ami abszolút számokban lényegesen kevesebbet jelent) alkalmaznak erőszakot idős és beteg családtagjaikkal szemben.

Tamási kutatása szerint a későbbi fizikai erőszakot sokszor a férfiak érzelmi bántalmazása előzi meg. Ilyen például a

nyilvános megalázás,
öngyilkossággal, gyerekek bántalmazásával való fenyegetőzés,
a szexuális együttlét megtagadása büntetési céllal,
a férfi pénzügyeinek ellenőrzése."

enrikokaruszo 2019.09.04. 08:10:06

megtörtént esetek visszadátumozott jóslása féláron, csak önöknek, csak most

Sir Galahad 2019.09.04. 09:16:24

Nyilván nem lehet minden esetet egy okra visszavezetni, de a férfiak által elkövetett agresszió mögött szerintem van egy olyan tényező, amiről még senki nem beszélt. Nevezetesen: a magyar férfi számára a válás azt jelenti, hogy kidobják abból a lakásból, amit a család nagyrészt az ő keresményéből vett, ráadásul a jövedelme jelentős részétől is megfosztják gyerektartás címén. Ettől a legjámborabb férfi zsebében is kinyílik a bicska... Megoldás: törvényileg igazságosabb válási feltételeket kell megszabni, amelyek nem eredményzik azt, hogy az elvált férfiak jelentős része hajléktalan vagy alkoholista meg öngyilkos lesz.

Istvan Gulyas 2019.09.04. 14:29:01

Sir Galahad: A peldad nygaton meg inkabb igaz, de miert nem az apa marad a gyermekekkel vagy felesben probaljak nevelni a gyermeket?

A domestic abuse, kulonosen a coercive control nem azonos a gyermekbantalmazassal. Itthon sokszor egybefolyik. A domestic abuse, egy szisztematikus fajtaja az eroszaknak, amikor az eroszaktevo leepiti az aldozat onbizalmat es izolalja, majd elkezdodik az eroszak. Sokszer ez a folyamat evekbe is telhet. Es amikor az aldozat be van torve, es esetleg elszanna magat a valtasra, akkor jelenhet meg a kontrolvesztes allapota, es akar a gyilkossagok is.

A parkapcsolati konflktusokba ritkan halnak bele a ferfiak. Inkabb a nok szoktak.

Sir Galahad 2019.09.04. 20:15:04

@Istvan Gulyas: Az első kérdésre a válasz egyszerű: mivel a bíróságok nőpártiak, tipikusan nőkből is állnak, a férfi esélytelen megkapni a gyereket még akkor is, ha ő az alkalmasabb.

Valóban, a kapcsolati erőszaknak van olyan formája is, ahol az egyik házastárs korlátozza a másikat, uralkodni igyekszik felette, s ilyen esetben a tiszességes válás nem számít. De a cikk elején idézett andornaktályai eset más. Egyrészt a cikkből kiderül, hogy a nőnek hónapok óta volt valakije. Ha a férje kisajátító típus lett volna, ezt nem tűrte volna. Másrészt a férfi akkor ölt, amikor ki kellett volna költöznie. Szerintem úgy volt vele, nem megy a híd alá, inkább végez mindenkivel.

Ha lett volna egy tisztességes vagyonmegosztás, ami nem teszi az apát földönfutóvá, talán másként alakul a dolog.

Istvan Gulyas 2019.09.05. 00:00:07

Sir Galahad:
Mivel nem ismerjuk reszletesebben az ugyet, azt nem tudhatjuk, hogy a hatterben mi zajlott le az elkoveto fejeben. Lehetseges, hogy mar regota tervezte ezt a cselekedetet, sot a jelek, mintha erre utalnanak, es nem tudta elfogadni, hogy bekeben elvallnak.

De a gyilkossagok minek kellettek? Szep csondben elmehetett volna, uj eletet kezdhetett volna, es mellette tarthatta volna a kapcsolatat a kislannyal.

Ha van tisztesseges vagyonmegosztas, ha nincs, ez a fajta viselkedes semmikeppen sem elfogadhato, hogy lemeszaroljuk az artatlan gyermeket es az anyat, mert a dolgok nem ugy alakultak, ahogy eltervezte.

Az elkovetok attitudjei is erdekesek, es ezekrol is sokat irok korabbi bejegyzesekben, hogy valtozni nem igen akarnak, es mindig masokat hibaztatnak. Sokszor igazi "mindworkerek" es olyan veluk beszelgetni, mint egy mentalis bortonben lenni, mert mindig nekik lesz igazuk, es mindig a masik fel lesz a hibas.

Sir Galahad 2019.09.05. 07:23:26

@Istvan Gulyas: Igazad van, nem ismerjük az eset részleteit, így aztán a gyilkosság motívumait illetően lehet, hogy te tippelsz jól - de az is lehet, hogy én. Ez valószínűleg már soha nem fog kiderülni.

Ettől függetlenül továbbra is azt gondolom, hasznos lenne a mindkét fél számára méltányos válási feltételeket előírni, mert a hasonló esetek egy jelentős részében az a gyilkosság/öngyilkosság oka, hogy a férfi nem fogadja el, hogy a válással utcára, hajlééktalanszállóra kerül, koldusbotra jut. Nem vagyunk egyformák. Van, aki belenyugszik, hogy kisemmizték, tönkretették, van aki meg nem.

Sir Galahad 2019.09.05. 08:06:47

@Istvan Gulyas: Kérdezted, hogy a férjnek miért nem felelt meg, hogy újrakezdi az életét... nos, nem tudjuk az ügy részleteit, de azt gondolom, valószínűleg azért, mert a méltánytalan válási feltételekkel elvették tőle az újrakezdés lehetőségét. Azt tudjuk, hogy a házból kitették. Ha előírtak neki egy nagyobb gyermektartásdíjat is, akkor új lakást venni vagy bérelni nem maradt esélye, mehetett volna szállóra vagy a híd alá. És az, hogy a kiköltözés napján ölt, arra utal, hogy valami ilyesmi lehetett az ok.

semmi hatalmat senkinek 2019.09.05. 10:13:11

@Istvan Gulyas: "De a gyilkossagok minek kellettek? Szep csondben elmehetett volna, uj eletet kezdhetett volna, es mellette tarthatta volna a kapcsolatat a kislannyal." - abban természetesen igazad van, hogy a gyilkosság nem megoldás.
Azt viszont elárulhatnád, hogy egy vidéken élő, állástalan, hajléktalan, a cikkből levehetően még valamiféle pszichés betegséggel is küzdő 46 éves ember mégis HOGYAN kezdhetett volna szerinted új életet??? Van rá valami reális megoldási javaslatod?
Szóval szerintem nem azon kell csodálkozni, hogy akit sarokba szorítanak, az irreális agresszióban tör ki, ez az egész evolúcióban jelen lévő alapösztön, minden élőlény kb ugyanezt csinálja. Ezt megelőzni egyetlen módon lehet: olyan jogrendszerrel, amelyiknél alap-működés, hogy nem szorít senkit sarokba, hanem a win-win helyzetre törekszik a lehetőségek szerint.

Sir Galahad 2019.09.05. 11:39:52

@semmi hatalmat senkinek: Egyetértek. Ezt próbáltam én is megfogalmazni.

antisystem 2019.09.05. 19:36:17

@CCnick: azért ezt nem kell irigyelni... a "felmentés" itt kényszer-gyógykezelést jelent - és hát valójában inkább akármelyik börtön, mint az IMEI... ( Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet - Kozma utca
24.hu/belfold/2012/12/12/egy-hely-ahol-a-gyogyszer-tart-rendet/)

CCnick 2019.09.05. 19:53:08

@antisystem: nem irigylem de a kényszergyógykezelés max 6 hónap és felmentették még priusza sem lesz egy megölt gyermek miatt

antisystem 2019.09.05. 20:35:32

@CCnick: rosszul tetszel értelmezni, az ELŐZETES kényszer-gyógykezelés volt max 6 hónap, a jogerős ítélet után addig tartják benn, amíg gyógyultnak nem nyilvánítják. (ismerős ismerősének ismerőse a feleségét ütötte agyon még több évtizede... 10 év kényszer-gyógykezelés után engedték ki véglegesen)
Az meg szerintem természetes, hogy nem lesz priusza, arról ugyanis nem tehet, hogy bekattant, az sem nem szándékos, sem nem gondatlan tett... ez megtörténhet bármelyikünkkel

Almandin 2019.09.06. 10:40:57

@Sir Galahad: Nekem is ez jutott sz eszembe az esetet olvasva. Természetesen családirtásra nem mentség, de ha valaki elveszti a fedelet a feje fölül, az egyesekből őrült reakciót válthat ki.

Almandin 2019.09.06. 10:58:00

@semmi hatalmat senkinek: Azt még megértem, ha valaki kilátástalan helyzetben öngyilkos lesz, de azt, hogy valaki másokat is megöljön, különösen a saját gyerekét, azt nem. Ilyenkor állítólag a gyilkos szülők olyan beszűkült tudatállapotba kerülnek, hogy azt hiszik, a gyereket is megóvják egy rossz élettől. Mindenesetre ez borzasztó, nekem nincs gyerekem, de megölni a legelkeserítőbb helyzetben se tudnám. Pont egy gyereknek még sok esélye van arra, hogy az élete jobbra forduljon.

semmi hatalmat senkinek 2019.09.06. 13:46:57

" Ilyenkor állítólag a gyilkos szülők olyan beszűkült tudatállapotba kerülnek, hogy azt hiszik, a gyereket is megóvják egy rossz élettől. " - ez pontosan így van... nem véletlenül hívják ezt a fajta bűntettet "kiterjesztett öngyilkosság" néven a szakirodalomban.
Ugye a vonatkozó közismert tankönyvi példa a Goebbels-család, ahol a szülők 6 gyereküket ölték meg, mielőtt öngyilkosok lettek mert "nem akarták kitenni őket annak a sorsnak, ami egy nem nemzetiszocialista államban várna rájuk" - ezt ott az anya konkrétan ki is mondta.
"nekem nincs gyerekem, de megölni a legelkeserítőbb helyzetben se tudnám." - az tény, hogy ezek borzasztó esetek, viszont azt ép aggyal senki sem tudhatja, hogy mit tenne meg, amikor nem ép az agya. Itt CCnick említette ezt a a csecsemőjét kádba fojtó nő esetét. Ugyanezt az "egy csodálatos elme" John Forbes Nash is majdnem elkövette, a mázli az volt, hogy a felesége időben érkezett a fürdőszobába ahhoz, hogy a gyerek ne fulladjon meg. Holott nem tudunk róla, hogy a profnak bármikor is lett volna gondja az agresszió-kezeléssel, csak akkor épp eluralták a hallucinációk vagy/és a negatív gondolatok az agyát. (nem lett büntetőügy belőle, de utána pár évre elköltözött a felesége a gyerekkel, és el is váltak - aztán később újra összeköltöztek, majd össze is házasodtak)
Szóval szerintem az ember addig örüljön, amíg nem tudja, hogy valójában mire is lenne képes, ha megbomlik az agya... szerintem az lehet egy valóban tragikus pillanat, amikor az ilyen ember gondolkodása kitisztul, és szembesül vele, mit is tett.

semmi hatalmat senkinek 2019.09.07. 00:00:22

@Almandin: Köszi:)
Egyébként első ránézésre ez a mai hír is a témánkhoz tartozóak tűnik:
"A SUZUKIT EGY 27 ÉVES HERNÁDI NŐ VEZETTE, VELE VOLT 10 ÉVES KISFIA IS, A BALESETBEN MINDKETTEN MEGHALTAK."
index.hu/belfold/2019/09/06/m5-os_autopalya_szembe_ment_a_forgalommal_halalos_baleset_szemtanu/
ez ugyanis egy nem túl ritka öngyilkossági mód manapság, valamint az életkori adatokból kiderül, hogy egy 16 évesen teherbe esett nőről szól a hír, márpedig ez a helyzet tipikusan bevonzza a párkapcsolati, egzisztenciális, családi és mindenféle konfliktusokat.
süti beállítások módosítása