Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Hatalmat adni vagy elvenni

2018. február 27. - Istvan Gulyas

Szamtalanszor elofordul, ahogy a hazai vagy nemzetkozi szocialis munkas gyakorlatot kovetem, hogy a szakemberek, tanarok a szocialis munkanak csak az egyik felere koncentralnak, vagyis, hatalommal felruhazni (empowerment) az elesetteket, es azokat, akiket igazsagtalansag er. Ez igy rendben is van, valoban a segito hivatasnak ez az egyik legfontosabb szerepe, hogy probaljunk hatalamat (empowerment) adni azokak, akik ezzel ilyen olyan okok miatt nem rendelkeznek.

Viszont, es itt jon az egyik nagy deficit, amikor arrol beszelunk, hogy mi van akkor, ha valaki tulzott hatalommal rendelkezik a csaladban, es ezzel visszael. Pl.: egy bantalmazo. Aki, esetenkent barmit megtehet a csaladjaban korlatok nelkul. Itt esetenkent tenyleg arrol van szo, hogy korlatok nelkul, es ezert is jelennek meg nap, mint nap az ujsagokban brutalis gyilkossagokrol szolo hiradasok, amikor egy bantalmzo megolte az aldozatat. Ez az esetek kb 90% ban ez ferfi elkovetot jelent.

Ebben a helyzetben fenall az a helyzet, hogy az elkovetot semmikepp sem kell tovabbi hatalommal felruhazni. Sot, az ilyen folyamat rendkivul veszelyes lehet, akar tragikus kimenetelu is. Ha peldaul a no mar elmenekult a ferfitol es a szakember esetleg kiadja a no lakhelyet a ferfinak - segito szandekbol - akkor, az akar halallal is vegzodhet.

Ezert, is kell ilyenkor a hatalmat az elkovetonek korlatozni. Es meg sok mas szempont miatt is.

Csakhogy, ezt a folyamatot, hogy mikent is lehet az elkoveto hatalmat korlatozni, szinte semmilyen hazai szakirodalom nem targyalja. Nincsenek bevezetve vagy atveve jo peldak, vagy torvenyszeru beavatkozasi menetek. A hatosagok bevonasa sem garantal barminemu hatekony segitseget. Sot, sok esetben, a hatosagok meg az elkoveto tovabbi hatalommal valo felruhazasan dolgoznak - sokszor ismeretek hianyaban.

Itt jegyeznem meg, hogy a nemzetkozi szakirodalom sem bovelkedik jo peldakban, arra, hogy mikent is lehet hatekony segito munkat vegezni a csaladon beluli eroszak elkovetoivel.

Talan a csaladon beluli aldozatok segitesere letrejott szervezetek (NANE, Patent Egyesulet) es nehany szakember, (Betlen Anna es tarsai) azok, akik esetmunkak sokassagan keresztul megtanultak, hogy ezekben az ugyekben a hagyomanyos empowerment nem mukodik. Plane az elkovetovel szemben.

A modell, amit alkalmazni kellene, legalabbis alapszinten az ugy szol, hogy az aldozatot, aldozatokat mindenkeppen hatalommal kellene a segito szakembernek felruhazni (empowerment), es az elkovetotol pedig ezt a hatalmat elvenni, csokkenteni. 
Ha mar ezt a modellt a szakemberek tobbsege atlatna es valamilyen alap szinten tudna alkalmazni, ne adj Isten rendszerben - partner szervezetekkel egyuttmukodve - akkor embereleteket lehetne megmenteni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr2213704056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása