Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Szilágyi Liliána ügyéről...

2021. december 30. - Istvan Gulyas

https://telex.hu/sport/2021/12/29/testi-lelki-szexualis-bantalmazassal-vadolja-szilagyi-liliana-az-apjat

Szilágyi Liliánára először 2017 ben lettem figyelmes, amikor az Európa bajnoki ezüstérme után egy szokásos interjún feltett kérdésre hosszú monológgal és egészen különlegesen válaszolt. Mélyebben, mint ahogy az úszók általában és már akkor éreztem, hogy ez a lány valami más életutat járhatott be, mint társai. Azt persze nem tudtam, hogy édesapja több, mint egy évtizeden keresztül szisztematikusan fizikai, érzelmi és szexuális formában bántalmazta őt is és az édesanyját is.

Tegnap viszont Szilágy Liliána olyat tett, ami előtt mindenképp meg kell emelnem a kalapom. Áldozatként előállt, és erőt tanúsított. Képekkel illusztrálta az instagram oldalán, azt ahogy a lelke érezte magát, és D. Tóth Kriszta népszerű platformján is készült vele egy mélyinterjú. Szinte bombaként robbant a történet, hogy az eddig elismert jogász, és úszóedző Szilágyi Zoltán hosszú éveken keresztül kegyetlenebbnél kegyetlenebb módon bántalmazta a feleségét, a lányát és lányait. Félreértés ne essék a kisebbik lánya is valószínűleg érintett a bántalmazásban, mert ha nem is őt terrorizálta Szilágyi Zoltán, de akkor is halhatta, láthatta, ahogy az édesanyját, és nővérét veri, abúzálja az apja.

A történet azért sem szokványos, mert Magyarországon még sokszor él az a sztereotípia, hogy a családon belüli erőszak elkövetői általában nem "jómódú" családokból származnak. Itt most ez a téves elméletet az élet is cáfolja, amit a szakirodalmak sokszor leírnak, hogy a családon belüli erőszak sokkal inkább a hatalomról és a kontrollról szól. Itt is erről van szó, miszerint Szilágyi Zoltán úgy gondolta, hogy azt tesz a családjában, amit csak akar. Ha kell megveri a feleségét vagy a lányát, ha úgy gondolta akkor szexuálisan bántalmazta őket. Szilágyi Liliána elmesél egy konkrét esetet, amikor az apja úgy fojtogatta, hogy véraláfutások keletkeztek a nyakán, és az élete is veszélybe kerülhetett volna, ha az édesanyja nem lép közbe. Ez az egy eset súlyos büntetőjogi következményekkel kellett volna, hogy járjon, mert a testi sértés vádpontja szerintem fennáll. 

A kérdés persze az, hogy kinek a dolga lett volna Szilágyi Liliána, testvére és az édesanyja megvédése Szilágyi Zoltántól. Szerintem a gyermekeket, mindenképpen a magyar állam feladata lett volna megvédeni, és az édesanya is támogatást kellett volna, hogy kapjon egy normálisan működő országban.

A másik kérdés, hogy ki fogja megvédeni Szilágyi Gerdát, mert ha jól értesültem Ő még mindig Szilágyi Zoltánnal él.

Ami Szilágyi Zoltán karakterét illeti, egyrészt Szilágyi Liliána elmesélése nagyon életszerűnek tűnik, de ha valakinek bármilyen kétsége lett volna Szilágyi Zoltánt illetően, annak elég megtekintenie, hogyan reagált a lánya által felhozott vádakra. Pont úgy, ahogy a bántalmazók szoktak, semmilyen felelősséget nem vállal, és még Ő akarja feljelenti a lányát, és arra kéri, hogy ne használja többé a Szilágyi nevet, mintha ezt a nevet nem Ő maga, Szilágy Zoltán tiporta volna a sárba a saját magatartásával. 
A dolog másik árulkodó jele, hogy Szilágyi Zoltán ellen már volt fegyelmi eljárás, mert önmagából kivetkőzve támadt egy versenybíróra. Már megint a hatalom és a kontroll.

Nem tudom milyen fenyegetésekkel tartotta sakkban Szilágyi Zoltán a családját, de nem lennék meglepve, ha már életveszélyesen is megfenyegette őket korábban, mert Szilágyi Liliána említi, hogy voltak súlyos fenyegetések is.

Szilágyi Liliána bátorsága nagy pozitívuma ennek az ügynek, de úgy gondolom, a történetnek lesz még folytatása. Az úszószövetség azonnali beavatkozása is jó jelzés a jövőre nézve.

Minden nap azt tapasztaljuk, hogy esnek ki a csontvázak a szekrényből, és egyre több áldozat áll a nyilvánosság elé és mondja el a történetét. Értük is mindenképp megérte Szilágyi Liliánának is elmesélni a történetét...

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr2316799434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hittheroadjack 2022.01.01. 15:58:42

Elolvastam a kisebbik lány mai üzenetét, a celeb hírek tengerére szakosodott honi tömegek igényének kielégítésére szánt.
Nem tudom magamnak megválaszolni saját kérdésemet: vajon miért van az az érzésem, hogy ezt az ünenetet a publikum számára nem segítség nélkül, nem egyedül fogalmazta ő, vagy "valaki más" ? Bár egy 18 év körüli gyermek már felnőttnek minősül jogi értelemben, de a stílus, az írásmód, .... sokat elárul akaratlanul is arról, milyen körülmények között állt össze a végleges verziója annak, amit megismerhettünk.
Ez csak egy benyomás, de kíváncsi vagyok, másban is megfogalmazódott-e ez a benyomás.
A jog és az erkölcs gyakran nincsenek átfedésben. Vajon jogász hallgatóként ő erről hogyan vélekedhet. (költői kérdés)

Istvan Gulyas 2022.01.02. 11:16:47

@hittheroadjack:

Egyetértek veled, nekem is pont ez jutott tegnap eszembe, hogy a válasz levelet vagy maga Szilágyi Zoltán írta, vagy erősen asszisztált a megírásához.

Számomra az volt árulkodó, hogy mennyit foglalkozik a levél az úszószövetség elnökével, és a döntésével, pedig szinte csak annyit mondott Wladár Sándor, hogy kivizsgálják az esetet és, hog y Szilágyi Zoltánnak volt már fegyelmije, mert nem tudta kontrolálni magát.

Ha a klasszikus hatalom és kontrol elméletekből indulunk ki, ami ugye a domestic abuse ügyek mozgatórugója szokott lenni, akkor itt is kirajzolódni látszik, hogy Szilágyi Istvánnak nem tetszik, hogy valaki, aki felette áll a szövetségben eljárást kezd. Ez azért is fájhat különösen Szilágyi Zoltánnak, mert nincs hatalma Wladár Sándor felett.

A Szilágyi név "visszavétele" is egyfajta hatalami játszma, mondjuk elég elkeseredett, és azt jelzi, hogy Liliánahoz már nem sok eszköze van eljutni. Ez mindenképp pozitív.

Az is árulkodó, hogy Szilágyi Zoltán a levelében semmilyen empátiát sem képes tanúsítani sem a felesége, sem Liliána irányába, ami szerinte pszichológiai értelemben nem természetes. Ilyenkor egy egészséges lélek megemlékezne arról a gyászról, hogy itt Szilágyi Zoltán elveszítette a lányát és a feleségét, de nyilvánvaló, hogy ez nem zavarja őt.
süti beállítások módosítása