Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Így kell káoszt csinálni, avagy munkában a magyar állam...

2020. július 14. - Istvan Gulyas

https://index.hu/belfold/2020/07/14/koronavirus_beutazas_magyarorszagra_hatarellenorzes_teszt_karanten_piros_sarga_jelzes_kulfoldi/

Szóval, a politikai uborkaszezon közben mi mást is tehetne a kormányzat, minthogy valamiféle veszélyt generál, és ezzel ijesztgeti, az erre teljesen fogékony magyar lakosságot. Történt ugyanis, hogy megtalálták - szerencsére - a legfőbb bűnösöket a koronavírus elterjedését illetően, és ezek nem mások, mint külföldön rekedt hazánkfiai. Annyira bevált ez a recept az ijesztgetésre, hogy a környező országok politikai elitjei is ezzel operálnak, de annyi különbséggel, hogy náluk, azért átláthatóbbak a szabályok.

Szóval, Gulyás Gergely bejelenti a zöld, sárga és piros országok listáját, ami persze nélkülöz bármilyen tudományos alapot. Mondjuk ez a mai politikai klímában már annyira megszokott, hogy inkább a kidolgozott, lekonzultált, lemért, kikutatott, előkészített döntések szokták a közvéleményt meglepni.

Itt sokan tudjátok, hogy Angliában élek a családommal és szociális munkásként dolgozom egy megyei önkormányzatnál. Szóval megnéztük, hogy ezek az új rendeletek mellett, nyáron haza tudunk e utazni a nagyszülőkhöz.

Először is, az első érdekesség, hogy az Július 15 ét megelőző két napon  a  Wizz Air jegyeit több, mint 100 ezer Ft os áron adták el, és később el is fogytak.

A két teszt, amit itt kell elvégezni, még senki sem tudja megmondani, hogy az NHS hivatalos tesztjét elfogadják e. Itt SMSt és emailt küldenek ezekről a teszteredményekről, de nem állítanak ki igazolást. 

Arról egy szó sincs a rendeletben,  hogy mi lesz a gyermekekkel, pláne a nagyon kicsikkel, mert két COVID teszt ilyen piciknek, nagyon fájdalmas lehet. De persze megint nincs semmi kidolgozva, hanem a törzsfőnök bejelenti, a Cecília néni, mint mindenki kedves anyukája pedig végiglátogatja a baráti médiát és megnyugtatja  a bennszülött magyarokat, hogy ez igazából értetek van. Az üzenet én úgy látom ül is és mindenki nyugodtan hátradőlhet, hogy ezek a külföldi magyarok a problémák forrása.

Azután felhívom az illetékes járványügyi hatóságot, és ott nagyon kedvesen elmondják, hogy semmilyen konkrét választ nem tudnak adni a feltett kérdéseimre, pl, ha 1 negatív teszttel  megyek haza, akkor kell e karanténba vonulnunk vagy sem. Logikusan nem kellene, de ez sincs kidolgozva. Miért is lenne, mondja az ügyintéző, hogy majd kiforrja magát, de lehet, hogy mire kialakul egy eljárásrend, már el is fogják törölni az egész rendeletet.

Közben az egyik járásügyi központ vezetője közli, hogy az angol NHS által kiadott emailt elfogadják, az operatív törzs pedig holnapig kért gondolkodási időt, hogy erre választ adjon.

Ha pedig a határon mégsem fogadják el az NHS es teszt eredményét, akkor otthon lehet intézni, de a legtöbb budapesti klinika 5 év alatti gyermeknek nem végez tesztet. 

Szóval különleges világot élünk, ahol a félelemkeltés politikája úgy terjed mindenfelé a földön, mint száraz tarlón a tűz. Az emberek pedig sokkal inkább katalizálják ezt a folyamatot, mintsem, hogy nyugtatnánk. Közben, pedig több tízezer magyar próbál hazajutni a családjához, és együtt tölteni időt a szeretteivel. De, most ugye ők-mi lettünk az új célpont, így a zord bánásmód normalizálva van.

A dolog pozitív oldala, hogy azok az intézmények akikkel beszéltem, nagyon kedvesek, és segítőkészek voltak, és ugyanolyan áldozatai voltak az állam legújabb kísérletének, mint mi.

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr9616005748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása