Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Klasszikus gyermekvedelem, hatalmas gratulacio a szocialis munkasnak

2019. április 12. - Istvan Gulyas

https://index.hu/belfold/2019/04/12/eletveszelyesen_bantalmaztak_egy_othonapos_csecsemot_somogy_megyeben/?fbclid=IwAR1oPw5qTPVeY1bLL-kMh-iHuFLrRqnipIQpoLZ42Rjlw1FI-qG5EthAPFc


Mar evek ota nyomonkovetem a magyar gyermekvedelmi hiradasokat, es sajnos foleg negativ kimenetelu ugyeket kapott fel a sajto, de ezuttal egy szocialis munkas szakszeru beavatkozasa megmentette egy kisgyermek eletet.

Mivel mar 2007 ota angliai gyermekvedelmi intezmenyekben dolgozom, ahol a gyermekvedelem mas alapokon nyugszik, mint Magyarorszagon. Sokszor figyeltem meg, hogy a szakemberek Magyarorszagon, mast ertenek gyermekvedelem alatt, mint, amit Angliaban tapasztaltam.

Ez az ugy, amelyben a szocialis munkas elkepeszto batorsaggal es szakszeruseggel jart el, viszont nagyon jol erzekelteti szerintem a gyermekvedelem igazi szerepet, es jol bemutatja, mit is nevezunk klasszikus gyermekvedelemnek.

Miszerint, hogy az allam - vagy jelen esetben a szakember - beavatkozasa nelkul egy gyermek sulyos bantalmazasa fennall vagy esetleg meg is halhat. Itt, azt irjak a hiroldalak, hogy a szocialis munkas beavatkozasa nelkul a gyermek meg is halt volna egy nappal kesobb. Szoval, az elso kerdes, hogy kellett, e allami beavatkozas, a valasz egyertelmu, hogy igen, es az allam beavatkozasa nelkul a gyermek meg is halt volna. Ez az eset tokeletesen bemutatja, miert is kellett ezt a szakmat letrehozni, es hogy igenis van letjogosultsaga, mert embereleteket lehet megmenteni, a szakszeru beavatkozassal.

Ezt az ugyet egyebkent ugyanugy ki kellene elemezni, ahogy azokat az ugyeket, ahol nagyon felresiklik valami, megpedig azert, hogy tanuljunk belole, mert itt most valami nagyon el lett talalva. A szakembert is jo lenne megkerdezni, hogy miert csinalta, azt, amit csinalt, es miert vetkoztette le a gyermeket. Mit erzett, mire gondolt, amikor az apa nem akarta kiengedni a hazbol. Gondolt e arra, hogy esetleg az O elete is veszelyben van? Amikor konfrontalodott az apaval. Honnan tudta, hogy a serulesek a baban, akar tovabbi serulesekhez is vezethetnek? Miert gondolta, hogy a babanak azonnali korhazi segitsegre van szuksege? Hol vegezte a tanulmanyait, es hogy a tanulmanyai segitettek e ennek az ugynek a megoldasaban?

Az esetet kovetoen, volt aki, azt irta, hogy "remelem a gyermeket orokbefogadja valaki". Ezzel a velemennyel egyaltalan nem ertek egyet, mert a gyermekvedelmi munka sikere utan, az igazi szoc munka csak most kezdodik. Az elso, hogy van e a csaladban valaki, aki a gyermeket be tudna fogadni (kozvetlen rokonok)? Itt azert, meg kell vizsgalni, hogy tudtak e a csaladon beluli problemakrol, es ha igen, akkor mit tettek a gyermek erdekeben?
A csaladon beluli eroszak esetet is erdemes lenne megvizsgalni, mert elkepzelheto, hogy ez all a hatterben, es akkor az apa kiemelese a tortenetbol is garantalhatja a baba es az anya biztonsagat.

Szoval, osszessegeben egy igazan peldaerteku klasszikus gyermekvedelmi beavatkozast olvsahattunk, ahol a szakember beavatkozasa nelkul a gyermek meghalhatott volna.

Ha azt nezzuk, hogy milyen teljesitmenyekert lehet kulonfele erdemkereszteket kapni, akkor egy gyermekelet is talan meg kellene, hogy erjen valami allami kituntetest, es beszeljunk errol az ugyrol sokat, mert itt tenyleg egy kiveteles jo peldarol van szo.

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr5814761090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása