Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

A csaladon beluli eroszak elkovetojenek lelektana

2019. június 06. - Istvan Gulyas

https://index.hu/belfold/2019/06/06/inarcs_rendor_csaladsegito_gyilkossag_itelet/

 

Megint egy ugy, amely sajnos nagyon jol bizonyitja, hogy, amikor a csaladon beluli eroszak elkovetoinek a szemelyisegerol beszelunk, es arrol a tipusu szocialis munkarol, ami hatekonyabba teszi a bantalmazokkal vegzett munkat, akkor az altruista vagyis megengedo szemlelet elkepeszto veszelyeket rejthet.

Az inarcsi ugy kapcsan velemenyem szerint a gyilkosnal szinten fel lehet fedezni, azokat a szemelyisegjegyeket, amelyek a csaladon beluli eroszak elkovetoinel jellemzoek. Agressziv, elore eltervezi a tettet, es hihetelen vesztesegeket hagy a cselekedete maga mogott. A biroi elemzes azt mutatja, hogy gyilkolni ment a ferfi a masodik nap a csaladgondozo irodajaba es nem is akart segitseget kerni.

Az eset tragediaja, hogy sajnos mar megint egy olyan ugyrol van szo, amely hatekonyabb biztonsagi berendezkedesek mellett valoszinu megakadalyozhato lett volna. Miert is van az, hogy a nyugati orszagokban nem lehet csak ugy besetalni a gyermekvedelmi intezmenyekbe es csak ugy nyakonszurni a szocialis munkast. Azert, mert kialakultak protokollok, amelyek vedig a szakembert. Intezmenyi szinten is es gyakorlati szinten is. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a szocialis munkasok mindig biztonsagban vannak, mert szamtalan olyan helyzet van, amikor egyeni dontest kell hozni, hogy az adott helyzet biztonsagos e vagy sem. Ehhez persze ismerni kell a bantalmazo emberek lelektanat, es tudni kell, hogy a veluk valo szocialis munkanal barmikor kerulhetunk veszelyes helyzetekbe.

A szakmai forumokon megint jol kirajzolodott, hogy a Magyarorszagon dolgozo szakemberek es vezetok egy reszenek- voltak egyetemi tanszekvezetok is - szinte fogalmuk sincs a bantalmazokkal vegzett szocialis munka nemzetkozi megkozeliteserol, es meg mindig a laikus segito lelkesedesevel, altruista modon kerestek a megoldast, es a rendszert hibaztattak, hogy a bantalmazo szemelyisegu ferfi olyan helyzetbe kerult, hogy nem volt mas valasztasa, minthogy oljon. 
Nehez is lerini, annyira buta ez az ertelmezes, de sajnos szamtalan helyen olvastam ezeket a szakmai barbarsagokat. Ha igy kozelitenenk az elkovetokhoz, hogy szegenynek nem volt mas valasztasa, minthogy megverje a feleseget, muszaly volt eroszakot alkalmaznia, akkor meg most is ott tartanank, ahol a 90 es evek elejen, hogy ameddig ver nem folyik, addig a rendorsegnek nem kell beavatkoznia. Es megegyszer mondom, ezt a velemenyt olvastam olyan "szakemberektol", akik jelenleg szocialis munka tanszeket vezetnek Magyaroszagon. Akkor Ok mit is fognak tanitani a diakoknak, ha maguk sincsenek tisztaban ennek a szakmai iranyzatnak a nemzetkozi megkozelitesevel.

Hadd jegyezzem meg, hogy a szocialis munkas teljes mertekben aldozata ennek az esetnek, es a csaladtagok is, akiknek ezt a veszteseget fel kellene majd valahogy dolgozniuk. Az elkovetotnek a magatartasat pedig semmilyen modon nem szabad felmenteni azzal, hogy nem volt mas modja, hogy ezt a konfliktust rendezze, minthogy leszruja a szocialis munkast. Ez hulyeseg, es ha ezt elfoganank, akkor minden kilakoltatas Magyarorszagon verfurdobe kellene, hogy torkolljon.

Az elkovetok kozos szemelyiseg jegyeinek ismerete viszont embereleteket menthet meg, mert amikor megertjuk, megerezzuk, rajovunk, hogy annak az embernek, akivel segito kapcsolatban allunk, vannak olyan karakterisztikai, amelyek veszelyt jelentenek, akkor ezekre  a veszelyhelyzetekre fel lehet es kell is keszulni. Pl.: nem maradunk egyedul az elkovetovel. Nagyon megfontoljuk, hogy talalkozzunk olyan helyen, ahol nincs vedett kornyezet. A nehezebb beszelgeteseket esetleg telefonon tesszuk meg, stb, stb. Keszitunk egy kockazati elemzest, magarol a segito munkarol, es a kliensrol, es ez adott esetekben eleteket menthet meg.

Hogy a vegere a szokasos mantramat is elmondjam, termeszetesen nem fog semmilyen kivizsgalasa lenni az ugynek, a tanulsagokat sem fogjuk levonni, es igy az ilyen es hasonlo tragediak ujra es ujra elo fognak tudni fordulni.... Miert is tanulnak a hibainkbol? Azert, mert minden demokratikus berendezkedesu nyugati orszagban ezt teszik, ugyan mar....

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr8414882262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása