Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Albertirsai mészárlás...

2023. július 02. - Istvan Gulyas

https://telex.hu/belfold/2023/07/01/albertirsa-gyilkossag-eroszak

Nem tudom, hány megelőzhető gyilkosságnak kell még Magyarországon bekövetkeznie, mire az állam elkezdi tenni a dolgát és megpróbálná a gyermekeket és édesanyukat megvédeni ezektől a brutális bűncselekményektől.

Történt ugyanis, hogy Albertirsán az édesanya, az elmondások alapján már többször kért segítséget a rendőrségtől. Ezt már nagyon sokszor leírtam, hogy amikor egy áldozat besétál a rendőrségre, vagy felhívja őket, azt nem teszi könnyedén, és ezeket a jelzéseket nagyon komolyan kellene venni. A bántalmazót pedig, ha kell ki kell emelni a családból és meg kellene védeni az ártatlan anyát és gyermekét. Ha komolyan vették volna az anya állítását, és felmérték volna a férfi által jelentett kockázatot, akkor valószínű az anya és két éves gyermeke nem brutális kegyetlenséggel elkövetett halállal végzi az életét. De nem így történt. A bántalmazó férfi, az állam asszisztálása mellett élhette tovább háboríthatatlan életét, mire úgy nem döntött, hogy bestiális körülmények között ki nem végzi az élettársát és a két éves gyermekét.

A legszomorúbb ebben a tragédiában, hogy megelőzhető lett volna, ha az állam megfelelően kezeli az anya jelzéseit. 

De persze, minek ratifikálni az isztambuli egyezményt, miért is kellene kivizsgálni és elemezni ezeket a tragédiákat, amelyek hónapról hónapra olyan rendszerességgel történnek, hogy már lassan az átlagember csak félig kapja fel a fejét? Ja, egy újabb családírtás, hát ilyen volt a múlt hónapban is.

A kérdés, hogy lenne e erőforrása a magyar államnak, hogy ezeket az ügyeket kellő szakértelemmel kezelje. Szerintem a válasz egyértelműen igen, de sajnos a politikai akarat úgy tűnik nincs meg. 

Persze, ha lenne, akkor is eltartana néhány hónapba, évbe mire ezeknél az ügyeknél szakszerűen járnak el, és még akkor is lenne egy bizonyos számú haláleset, de legalább az ilyen ügyek, ahol ennyire egyértelmű a helyzet, és ennyire látható, hogy a családban megbomlott az egyensúly és veszélyben vannak ott az emberek, akkor oda be kell avatkoznia az államnak. Ezt hívják gyermek és áldozat védelemnek. 

A férfit már rég ki kellett volna emelni a családból, legalább addig, ameddig egy kockázatelemzés nem készül a családban fennálló dinamikáról és az vészhelyzet mértékéről.

Szinte biztosan állíthatom, - legalábbis az a több száz hasonló úgy tapasztalata, amin dolgoztam ezt mondatja velem - hogy a szakszerűen elkészített kockázatelemzés kimutatta volna, hogy ebben a családban az anya és a gyermek életveszélyben vannak.

De ilyen elemzés nem készült, az elkövetőt nem emelték ki, és mindezt azért nem, mert nem vették komolyan az anya jelzéseit.

Jó lenne elkezdeni tanulni, ezekből az ügyekből, és szívesen konzultálok a magyar állam képviselői közül bárkivel, aki ezt a rendszert szeretné megerősíteni, ha ezzel emberéleteket lehetne megmenteni...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr8118158400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása