Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Szilágyi Liliána ügyéről, folytatás...

2022. január 12. - Istvan Gulyas

https://telex.hu/sport/2022/01/02/szilagyi-liliana-szilagyi-zoltan-uszas-testi-lelki-bantalmazas

 Az ügy kirobbanása óta, számtalan forrás is megerősítette, amit már korábban is sejteni lehetett, hogy Szilágyi Liliánát éveken át bántalmazta az édesapja, akire szinte ki lehet mondani, hogy gyakorlatilag úgy viselkedik, mint egy klasszikus bántalmazó. Minden jel, nyilatkozat, kijelentés, bizonyíték ezt támasztja alá szinte függetlenül attól, hogy Szilágyi Liliána oldaláról, vagy Szilágyi Zoltán oldaláról érkezik.

 Mit is tudunk eddig Szilágyi Zoltánról az elbeszélések alapján?
Czene Attila nyilatkozta, hogy már versenyzőkorában is visszaélhetett a hatalmával.

https://index.hu/fomo/2022/01/10/czene-attila-rak-szilagyi-liliana-uszobotrany/

“Már akkor megvolt a véleményem Szilágyi Zoltánról, - nem feltétlenül pozitív. Mert esetleg velem, mint fiatallal - nem úgy viselkedett”, mondja Czene. A kalsszikus bántalmazókra jellemző a hatalom és a kontrol szerepe és ezekhez való egészségtelen viszony.

És ugye milyen pályát választott Szilágyi Zoltán, jogi pályát, ahol ezeket a hatalmi ösztönöket továbbra is kiélhette.

De persze, haza is vitte, és otthon is terrorizálta a családját. “Szilágyi Zoltán és Gyarmati Eszter házassága a férfi durva és agresszív viselkedése miatt romlott meg, érzelmileg zsarolta, megfélemlítette a feleségét, zsarnokoskodott felette, a családjától, barátaitól eltiltotta.” Mondja a bírósag, aki Szilágyi Gerda felügyeleti jogát is az anyának ítélte, de Szilágyi Zoltán addig manipulálta a rendszert és Gerdát, hogy már nagykorú lett, és így nem lehetett a bírósági végzést végrehajtani.

https://telex.hu/sport/2022/01/07/szilagyi-liliana-szilagyi-zoltan-valoper-birosag-szilagyi-gerda

Ebből a rövid részletből újabb bántalmazói attitúdők is megjelennek, mégszerint az “áldozat” izolációja. Ezt a bántalmazók azért is teszik, hogy még nagyobb kontrolt és hatalmat tudjanak gyakorolni.

Azután a következő részlet, Szilágyi Gerda levele, amelyet már korábban is írtam, hogy jó eséllyel Szilágyi Zoltán közreműködésével írt meg. Ma egy bűnügyi nyelvész gyakorlatilag teljes bizonyossággal ezt meg is erősíti.
https://index.hu/sport/uszas/2022/01/12/szilagyi-liliana-szilagyi-gerda-level-ranki-sara-bunugyi-nyelvesz-elemzes-interju/

 Mellette még volt egy fegyelmie is Szilágyi Zoltánnak, amit szintén minősíthetetlen viselkedése miatt kapott. Ezúttal edzőként nem sikerült megfelelően viselkednie.

És ha mindez még nem lenne elég, az is most derült ki, hogy Szilágyi Liliána amerikai ösztöndíja egy Magyarországról érkező bejelentés hatására szakadt meg. A jelek egyirányba mutatnak, hogy kitől is érkezhetett ez a bejelentés.

És miért is szedtem ezeket a cikkeket így össze, mert ezen a szomorú történeten keresztül látszik, hogy mennyire komoly károkat tud okozni egy családban ha egy bántalmazó hosszú időn keresztül szabadjára van engedve. Több embernek az életét tette tönkre Szilágyi Zoltán úgy, hogy a felelősségvállalásnak a legkisebb jelét sem mutatja. Még Ő fenyegetőzik perrel azok után, hogy mit tett Liliánával és az édesanyjával.

Az ügy abből a szempontból is klasszikus, hogy a családon belüli bántalmazási ügyekben pontosan így szoktak viselkedni az elkövetők, ahogy azt Szilágyi Zoltántól is látni lehet, manipulatívak, sokszor agresszívak, elszigetelik a kiszemelt áldozatot, leépítik az önbizalmát és fizikai bántalmazásba kezdenek, amit olykor szexuális bántalmazás követ. Az áldozatok nem mindig koherensen mesélik el a történetüket, ezért a laikusok azt gondolhatják, hogy nem mondanak igazat, és az elkövető semmilyen felelősséget nem akar vállalni. Ez egy klasszikus felállás ezeknél az ügyeknél, és a szakembereknek ezt tudnia kell, hogy ezek a dinamikák így működnek, ha megfelelően szeretnének ezekben az ügyekben eljárni.

Sajnos túl sokszor tapasztalom, hogy a szakemberek egy része fel sem ismeri ezeket a klasszikus dinamikákat, és így nem is várható megfelelő beavatkozás.

Gondoljunk bele, ha Szilágyi Zoltánt sikerül ebből a családból évtizedekkel korábban kiemelni, akkor mennyivel kevesebb bántódása esik a feleknek ebben a történetben.

 Gyermekvédelmi szakemberként azt gondolom, hogy a beavatkozás iránya mindenképp Szilágyi Liliánára kellett volna, hogy elsődlegesen fókuszáljon, és a már napvilágra került írások elárulják, hogy sokan tudták, hogy valami nincs rendben ebben a családban, de eszükbe sem jutott, hogy lehetne valaki, aki érdemben tud segíteni.

Pedig szerintem ez egy állami kérdés, hogy amennyiben egy gyermeket hosszú időn keresztül bántalmaz az apja és az édeseanya, vagy tágabb családja nem képes megvédeni, ott állami beavatkozásra lenne szükség.

 Szilágyi Liliánának őszintén gratulálok a bátorságához, és hogy már már egy mozgalmat indított el, ami nagyon sok gyermekben, felnőttben, akik hasonló nehézségek között nőttek fel, megerősítést nyertek, hogy nem bennük van és volt a hiba.

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr8316811524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása