Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Kis lepes egy orszagnak, nagy lepes az emberisegnek

2019. július 16. - Istvan Gulyas

Ahttps://www.gov.uk/government/news/landmark-moment-as-domestic-abuse-bill-introduced-to-parliament?fbclid=IwAR3C0wjGAkeS8v-oNowMyr22yXwrC68pXjF84T95ef77fO-SfTSIPNkTvWk

 

Hosszas egyeztetes es szakerto allasfoglalasok utan vegre az angol parlament ele kerul a Csaladon Beluli (vagy Parkapcsolati Eroszak) Eroszakrol szolo onallo torvenyjavaslat.

 A torveny megerositi, es meg hatekonyabb iranymutatast mutat szakembereknek, biraknak, rendoroknek, maganszemelyeknek, akik felismerhetik azt, hogy a kornyezetukben elok, vagy veluk kapcsolatban allok, parkapcsolati eroszak aldozatai lennenek.

A torveny kihangsulyozza az aldozat (korulbelul 90% no) vedelmenek a fontossagat, es meg inkabb iranyt mutat az elkovetokkel valo hatekony fellepessel szemben.

A torveny kidolgozasaban es parlament ele viteleben, - erdekes modon -igazi politikai osszhang van, mert a konzervativ kormany is nagyon hangsulyosan tamogatja, es mellettuk a szakemberek es a civil szervezetek is.

Mindenkepp pozitiv latni, tapasztalni es egy olyan orszagban elni, ahol a parkapcsolati eroszak elkovetoi ellen megprobalnak kozosen fellepni, es az aldozatokat megprobaljak segiteni. Elarulom, hogy meg igy, ezen alapfeltetelek meglete mellett is, elkepszto szelmalomharc ez a munka, es nagyon magas a parkapcsolati eroszakok szama es az aldozatokkal valo munka nem mindig hoz azonnali erdemenyeket. Az elkovetokkel vegzett munka pedig meg ennel is kisebb hatasfokkal mukodik, es meg a nemzetkozi szakma sem tudja, hogy mit is kellene az elkovetokkel kezdeni, mert a klasszikus altruista megkozelites szinte tobb kart okoz, mint jot.

A kontrasztot is sajnos jol latni, ami a magyar allapotokat uralja. Akkora katyvasz van a fejekben, hogy meg arrol sincs konszenzus, hogy letezik e parkapcsolati eroszak Magyarorszagon, azt kik kovetik el, mit is kellene ilyen esetekben csinalni, vannak e protokollok, amiket kovetni lehetne, vagy jo peldak, a szakmai vezetok egy reszere rendszeresen aldozathibaztato attituddel lep fel. Mondjuk ezt a kepet mindenkepp arnyalni fogja, hogy a 3SZ vezetojet vegre levaltottak, es az uj elnok, mindenkeppen a nemzetkozi iranyvonalak szerint kozeliti meg ezt a kerdest, es nem a jelenlegi kormany aldozathibaztato magatartasat masolja.

Hogy a parkapcsolati eroszak mekkora karokat okoz, es kifejezetten a nokkel szembeni eroszakot a WHO (World Health Organisation) magasrendu egeszsegugyi kockazatnak nevezi, es azt allitjak, hogy a nok ellen elkovetett gyilkossagok 38% ban parkapcsolati eroszak all a hatterben. Meg egy riaszto adat, hogy a vilagon minden harmadik no (35%) elszenvedett valamilyen foku parkapcsolati eroszakot.

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/violence-against-women

A jo hir, hogy azert, Magyaroszagon is vannak kivalo szakemberek ebben a temaban, eleg csak Betlen Annat emliteni, akinek az irasai ebben a kerdeskorrben, meg nemzetkozi mercevel merve is kivaloak. Es mivel, ahogy irtam korabban, nagy a katyvasz a fejekben, nem mindegy, hogy kit olvas az ember, mert attol, hogy valaki Magyarorszagon meg tanszeket vezet, politiaki vezetoi szerepet tolt be, vagy egyeb szakmai szervezetet vezet, meg egyaltalan nem garancia arra, hogy a parkapcsolati eroszak kerdeskoreben adekvaltan ir, vagy nyilvanul meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr3214957568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása