Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

A Donáth László ügyről...

2021. február 27. - Istvan Gulyas

https://www.evangelikus.hu/mee-eszaki-egyhazkerulet-allasfoglalas-donath-laszlo-ugyeben?fbclid=IwAR0TQp6DyaTKYy-xorTwLbdo9X4vcYCECQh_QPjwYXWERoby6YhbKloz7I4

Donáth László ügye, akkor robbant ki, amikor még tavaly egy takarítónő feljelentést tett Donáth László ellen, miszerint fizikailag inzultálta és bántalmazta őt. Azt is elmondja az áldozat a vallomásában, hogy tudomása van arról is, hogy Donáth László másokat is bántalmazott, molesztált.

Ahogy ezt megtanulhattuk a Kiss László és egyéb ügyekből, illetve a "metoo" mozgalomból, hogy amikor egy elkövető a hatalmával visszaél, és az egyik áldozat a nyilvánosság elé áll, akkor nagyon gyakori, hogy további áldozatok is megszólalnak. Nem is tudom hány ilyen példát tudnék hozni, hogy ez a folyamat, hogy szokott ilyenkor, szinte kotta szerűen lefolyni. Az elkövető bántalmazza az áldozatait, általában a környezet asszisztálása mellett, majd, amikor valamelyik áldozat beszélni kezd, az gyakorlatilag kiszúrja a lufit, és a rendszer nem tud tovább "falazni" az elkövetőnek.

Ebben az ügyben én felfedezni vélek hasonló dinamikákat.

Viszont, sajnos megjelent egy politikai szál is az ügyben, miszerint Donáth László volt MSZP-s politikus, és a lánya is ismert ellenzéki politikus, így a kormánypártnak nagyon jól jött ez a botrány. Annyira jól, hogy az eljárás úgy folyt le, hogy úgy tűnik tárgyalás sem volt, ahol Donáth László megvédhette volna magát. Ez pedig járna neki.

Viszont ez a jogtalanság nem jelenti azt, hogy Donáth László nem bűnös, és hogy nem molesztált, bántalmazott nőket korábban.

A Magyar Evangélikus Egyház által lefolytatott vizsgálatban, azt olvasni, hogy több áldozatot is meghallgatott a bizottság és szakértő javaslatát is kikérték, amiben arra a következtetésre jutottak, hogy Donáth László nagy valószínűséggel elkövethette az áldozatok által elmondott, zaklatásokat, szexuális közeledéseket, bántalmazásokat. Az Evangélikus Egyház ezután nyugdíjazza Donáth Lászlót.

Az ügyben még megjegyezném, hogy szociális vezetőtől olvastam, hogy szolidaritást kiállt Donáth László mellett, ami számomra elképesztő hozzáállás megint. Mondjuk a szociális szakma egy két prominense már nem igazán tud meglepni, de szerintem a szociális szakembereknek elsődleges empátiát az áldozatokkal kellene tanúsítani. Nem is egy van, ahogy erről lehet olvasni. Természetesen a bírósági eljárást le kellene tisztességesen folytatni, és Donáth Lászlónak is megadni a lehetőséget, hogy válaszoljon a vádakra. Viszont, ha a tárgyalás megtörténik, és beigazolódik, hogy Donáth László elkövette fenti bűncselekményeket, akkor nem ártana ha ezt a jog is normálisan beárazná, és nem egy a "Kaleta ügy" formájában a szőnyeg alá söpörné.

A magam részéről egyáltalán nem lepődnék meg, ha még több áldozat lenne, de sajnos azon se, ha hiába a tömérdek bizonyíték, csakúgy, mint a "Kaleta ügyben", itt sem lenne az áldozatok számára elfogadható igazságszolgáltatásról beszélni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr7416442828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása