Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

A baltás gyilkos esete...

2022. május 31. - Istvan Gulyas

https://telex.hu/belfold/2022/05/30/negyszer-tett-feljelentest-az-aszodi-gyerekgyilkos-ellen-a-lanyok-anyja

Amikor ezeket a címeket megfogalmazom, sokan lehet egy hollywoodi történetre gondolnak, pedig ezen a blogon Magyarországon történt eseteket szoktam feldolgozni, kommentálni, főleg azért, hogy hátha valamilyen pozitív változás tud elindulni és ezáltal a gyermekvédelmi rendszer meg tudna akadályozni a fenti cikkben elkövetett gyilkosságok előfordulását.


Ebben a történetben, ami végtelenül drámai a 3 áldozat, 2 tizenéves lány, akiket az édesapjuk bestiális körülmények között baltával gyilkol meg, illetve az édesanya, akinek valahogy fel kellene dolgoznia a lányi elvesztését.

A gyermekvédelmi rendszer, úgy kb mindenestül csődöt mondott ismét. Most őszintén milyen gyermekvédelmi rendszer az, ahol egy ilyen apa láthatását nem korlátozzák úgy, hogy a kockázati tényezők teljesen ismertek. Az anya is többször jelezte, hogy a lányok nincsenek biztonságban az apánál, és távolságtartást is kért ellene. 

Sokszor elmarasztaltam már ezen a blogon is az államot, ahogy a gyermekvédelmet nem biztosítja és nem tud kockázat elemzést készíteni szakszerűen, de itt nem erről van szó. A kockázat nyilvánvaló volt, és mégsem támogatta az anyát a rendszer abban, hogy a gyermekeit ne kelljen a baltás gyilkoshoz küldeni. Gyakorlatilag ebben az ügyben úgy tűnik az állam asszisztál a gyermekek kivégzéséhez, azzal, hogy a meglévő kockázatokra nem reagált megfelelően, és nem segített az anyának a kapcsolat szüneteltetésében.

És itt sem egyéni felelősségről beszélek, pedig nyilván voltak személyek, szakemberek, akik közreműködtek ennek a tragédiának a kialakulásában, hanem az egész rendszer problémáiról, amiért elsősorban a magyar állam felel.

Ezen a blogon már sokszor leírtam, hogy milyen jó lenne ezt az ügyet és más súlyos ügyeket is feldolgozni, hogy hátha lehetne tanulni ezekből az ügyekből, de sajnos megint beigazolódott a legutóbbi prognózisom, hogy amennyiben nem változtatunk semmin, akkor ugyanazokat a hibákat újra és újra el fogjuk követni. Csak sajnos a gyermekvédelem magas kockázatú ügyeinél ezek a hibák gyermekek életébe kerülhetnek. Sajnos attól félek ezek a gyermekhalálok bele vannak kódolva a jelenlegi magyar gyermekvédelmi rendszer működésébe.

Nagyon szívesen látnám, hogy a TASZ vagy más jogvédő szervezetek az anya mellé állva beperelnék a magyar államot, amiért nem védte meg a gyermekeit a baltás gyilkostól. Igazán megérdemelne bármilyen kártérítést az anya, még ha visszahozni a lányait már semmi sem fogja...

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr217844881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása