Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Az Inarcsi gyilkossagrol

2018. július 18. - Istvan Gulyas

https://wmn.hu/ugy/49066-tenyleg-halalt-erdemelnenek-a-csaladsegitok--egy-volt-szocialis-munkas-dobbenetes-beszamoloja

 

Nehany napja megoltek egy szocialis munkast a munkahelyen, az irodaban. Nem csaladlatogatas soran, hanem fenyes nappal, meghozza egy olyan helyen, ami minden nyugati tipusu demokraciaban vedett hely kellene, hogy legyen.

Mivel Angliaban dolgozom, ezert van osszehasonlitasi alapom, az intezmenyen beluli biztonsagrol, mert ez az ugy sok mas mellett errol is szol. 

Az egyik kerdes az lenne, hogy elszigetelt esetrol van szo, avagy sem. En mivel nem olvasok naponta ilyen hireket, ezert amellett tennem le a voksom, hogy igen, ilyen esetek nem fordulnak elo minden nap, de felvetodik meg nehany kerdes, hogy mikent fordulhatott ez elo? Megtortenhetne ez az eset ujra? Tortent e barmi szakmai valtozas, amely felismerne, modositana azt a problemat, ami miatt ez az ugy bekovetkezhetett?

Az elso kerdes, hogy mikent fordult ez a szornyu tragedia elo, az egyik oldalon van, egy velhetoen nagyon zavarodott ember, de azt gyorsan leszogeznem, hogy mi szocialis munkasok, ilyen emberekkel nap mint nap talalkozunk. Akinek modjaban allt, ezt a cselekedetet elkovetni. 

Miert is? Azert is, mert nem volt megfelelo biztonsagi kornyezet a szocialis munkas korul. Biztonsagos epulet, ahova nem lehet csak ugy bemenni, hanem szamzaras ajtok vedik a szakembereket es a dokumentumokat. Illetve a szocialis munkas nem szabad, hogy egyedul maradjon az epuletben. 

Minden teremben, ahol a beszelgeteseket folytat a szocialis munkas, oda kellene, hogy legyen beszerelve veszjelzo, ami ertesiti a hivatali dolgozokat a veszelyrol.

A masodik kerdes, hogyha ugyanezek a korulmenyek lennenek, akkor megegyszer elo tudna e fordulni ez az eset? 

Sajnos semmilyen olyan eloremutato otletet nem lattam, ami azt celozna meg, hogy a szocialis munkasok hivatali biztonsagat novelje. Egy egy halaleset jobb esetben el szokott inditani egy folyamatot, es a donteshozok megprobalnak - jo esetben - eroforrasokat rendelni annak a celnak az erdekeben, hogy megelozzek egy ilyen eset megismetlodeset. Pl.: Amikor a Germanwings pilotaja nekivezette a hegynek a repulogepet, mar masnap megvaltoztattak a repulesi szabalyokat, es azt mondtak, hogy nem lehet senkit sem magara hagyni a pilotafulkeben.

Ami meg feltunt, hogy meg a megfelelo kerdeseket sem tette fel szinte senki. Persze nem is konnyu, egy ilyen trauma utan ertelemesen megszolalni, erre elo pelda a 3Sz szervezete, akinek ismet nem is sikerult ezt megtenni, de masok sem igazan. Elvetve latni, hogy kovetelne valaki a kormanytol, az allamtol es a donteshozoktol, hogy legalabb a minimalis munkafelteteleket biztositsak a szocialis munkasoknak. Legalabb az allamilag, vagy onkormanyzatilag fenntartott epuletekben legyenek biztonsagban. 

Ez nem elfogadhato, hogy ilyen eset egyaltalan megtortenhetett, es az meg szomorubb, hogy ez ujra es ujra megtortenhet.

Egyetertek azokkal, akik szerveztek megmozdulast, es itt ki kell emelnem Nemesnyik Juditot, aki egyszemelyben elinditott egy olyan kezdemenyezest, amit talan szervezeteknek illett volna, szoval le a kalappal elotte. 

Tobben adomany gyujtest szerveznek, amelyek szinten fontosak, de szerintem itt nem szabad megallni. Ki kell mondani, hogy Magyarorszagon egy szocialis munkast a munkahelyen megoltek, es a munkahelyi biztonsagi szabalyok semmilyen nemzetkozi szabvanynak, mutatonak nem feleltek meg. Az allam nem biztositotta es a maig napig sem biztositja ezeket.

Remelem ezen a ponton is lesz valtozas, kulonben ez a tragedia meg szomorubb es keserubb lesz, ha meg tanulni sem tudunk belole...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr3914121889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása