Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Janos Bacsi a bicskei ragadozo 2.

2019. január 06. - Istvan Gulyas

https://168ora.hu/itthon/nem-mentettek-fel-allasabol-a-gyermekotthon-szexualis-eroszakkal-vadolt-igazgatojat-mert-megnyerte-volna-a-munkaugyi-pert-161484?fbclid=IwAR2Jvv_sYKIJZkhCqDsBo8S6CVDcnyzCzFePjtgSG2sVCEsqlFJYyRiiHrg

 

A cikk arrol ir, hogy Janos bacsi ellen mar 2011 ben is komoly vadak leptek fel, es egy normalis rendorsegi kivizsgalas mellett mar akkor bortonbe kellett volna vonulnia, es akkor nem lettek volna ujabb aldozatai - halalos is  - az eroszakos viselekedesenek. 

Sajnos a rendorseg ebben az ugyben is bizonyitotta, hogy egyszeruen nincs kikepezve a gyermekek elleni szexualis visszaelesek ellen elkovetett buncselekmenyek szekszeru nyomozasara es megfelelo vedelmi mechanizmusok betartasara.

Mar korabban is irtam, hogy szerintem, amint egy gyermek megnevez egy elkovetot, hogy vele szemben szexualis buncselekmenyt kovetett el a megnevezett elkoveto, es nincs egyertelmu jel arra, hogy a gyermek esetleg ne mondana igazat, akkor azonnal ki kellene a rendorsegnek hallgatni az elkovetot, es addig felfuggeszteni a feljelentest tevovel mindennemu kapcsolatat - direkt vagy indirek kapcsolat - ameddig a vizsgalat le nem zarul. Ha a feltetelezett szexualis elkoveto, egy intezmenyben van, ne adj Isten, gyermekvedelmi intezmenyben, akkor az allasabol is fel kellene fuggeszteni a kivizsgalas idoszakaig.
Ebben az ugyben mar birosagi vegzes is kimondja, hogy Janos bacsi, minimum 11 gyermek ellen kovetett el szexualis buncselekmenyt. Ez a szam feltetelezhetoen sokkal magasabb a szakirodalmak nagy foku latenciat allapitanak meg a szexualis visszaelesek eseteben. A szam, velemenyem szerint a 100 vagy akar meg tobb gyermek ellen elkovetett esetszamot is elerheti.

Tehat 2011 ben nem tortent erdemi igazsagszolgaltatas a gyermekek szamara. Nagyon elkeserito lehetett azoknak a gyerekeknek, akik akkor vallomast tettek, es a rendszer engedte Janos bacsit, es a tettestarsait, hogy megfelemlitsek oket, es tovabbra is bantalmazzak oket. Gondolom ezen gyermekek terapias segitseget az allam azota soron kivul mar elrendelte... 


A masik szala ennek az ugynek az intezmenyi fenntarto mukodese. 
Itt behoznam az anglai birosagok mukodesenek az elvet, tudom mas alapokon es hagyomanyokon nyugszik az angol birosagok mukodese, de talan erdemes lenne tanulni belole.

Az angol munkaugyi birosagok a balance of probabilites eleven alapul, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy a felperesnek (intezmeny) azt kell bizonyitottnak velnie, hogy Janos bacsi 51% esellyel elkovette az eroszakot a gyermekkel szemben. Az angol bunugyi birosagok ezzel szemben magas, 80-90% os bizonyitast var el a rendorsegtol, hogy valakit eliteljenek - beyond reasonable doubt - minden ketseget kizaroan bunos.
Szoval az angol rendszerben ugyek sokasaga esik bele abba a kategoriaba, hogy a rendorseg nem tudja minden ketseget kizaroan bebizonyitani Janos bacsi bunosseget, de az 51% nyi bizonyitas akkor is magasan fennall, igy gondolkodas nelkuk elbocsajthato az allasabol Janos bacsi.

Habar itt megjegyzem, hogy ha az angol hatosag folytatja le a nyomozast 2011 ben, akkor nagy esellyel mar akkor is bortonbe kerult volna Janos bacsi.

Az, hogy a munkaltato nem mentette fel Janos bacsit akkor az allasabol az szerintem teljesen elfogadhatatlan.


Osszegzesul ez az ugy a teljes gyermekvedelmi rendszer csodje alulrol felulig. Azok a gyermekek, akik mar egyebkent is tobbletsegitsegre szorultak volna az allamtol, az allam altal fenntartott intezmenyekben, allami alkalmazottak bevonasaval, asszitalasaval lettek szexualisan bantalmazva. 
Miutan ezt a gyermekek jeleztek, akkor erdemi lepes nem tortent, hanem Janos bacsit es tarsait ujra visszahelyezetek az intezmenybe es tovabbra is szexualisan es erzelmileg bantalmaztak a rajuk bizott gyermekeket. 

A rendorseg szakmai alkalmassagbol elegtelenre vizsgazott es keptelen volt kivizsgalni az ugyet megfeleloen. A gyermekvedelemi rendszerek, a fenntarto, a Miniszterium keptelen volt megvedeni a rajuk bizott gyermekeket es tovabbi eroszakot kellett, a mar egyebkent is nehez sorsu gyermekeknek elszenvedni.

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a szocialis szakma egy ket magat prominensenek gondolo figuraja, is kezdetben Janos bacsi vedelmen ugykodott.

Velemenyem szerint az osszes bantalmazott gyermeknek a terapias munkajarol es azonnali karpotlasarol az allamnak haladekot nem turve gondoskodni kellene. Amenyiben ezt nem teszik meg, ugy valamelyik szakmai erdekvedelmi szervezetnek az ugyeikben el kellene jarni, es ha kell Starssburgig el kelleni vinni az ugyuket. Hogyha mar megvedeni nem tudtuk Oket, akkor legalabb valamifele karpotlast kapjanak.

Az ugyrol reszletes szakmai feldolgozast is kellene kesziteni, hogy probaljunk tanulni ebbol az ugybol es hogy tanulsagkent  alljon, hogy ilyen szornyuseg meg egyszer ne fordulhasson elo ebben az orszagban. Talan meg osszefugeseket is talalnank, es megprobalnank atvenni olyan esetmunkakat, amelyekkel megelozheto lett volna a bantalmazas kiterjedese, vagy a jeleket hamarabb eszleltek volna a szereplok. A hatalmi struktura felborulasa egesz biztos jelen volt ebben az ugyben is.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr5614542848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása