Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Mit er egy emberelet?

2019. március 01. - Istvan Gulyas

https://index.hu/belfold/2019/03/01/arvan_maradt_beteg_no_maradvanyait_talaltak_meg_a_rendorok_szolnokon/

A 24.hu hiret atvette az index.hu is, ezert gondoltam, hogy nagyobb esellyel lehet valosagtartalma az ugynek, de meg most is inkabb annak orulnek a legjobban, ha kiderulne, hogy az egeszbol semmi sem igaz.

Az arvan maradt 38 eves beteg not egyszeruen magara hagyta az allam es olyan korulmenyek kozott halt meg, amely horrorfilmekbe illene. 

Bele sem merek gondolni, hogy mit elhetett at szegeny. Eloszor elvesziti a szuleit, akik gondolom az egyetlen tamaszat  es biztonsagat nyujthattak a vilagon, majd az egyetlen eszkozhoz nyul, amit ember ismer, kiabalni kezd, majd meghal. Magara hagyva es a teste allatok martalekava foszolva. 

Szerintem kiszolgaltatottsag szempontjabol az arvan maradt not, akar egy kisbabahoz is lehetne hasonlitani, aki gondoskodas nelkul magatehetetlen.


A kerdes felmerul, hogy ez mikent is tortenhet meg, es kiderul, hogy a csaladsegito szolgalat tudott a holgyrol Oktober ota, de nem latszik, hogy barmit is tettek volna az ugyben. Milyen "rendszer" az, ahol az ugyeknek semmilyen nyomonkovetese nincs. Ahol a vezetok nem mennek vegig az ugyeken legalabb havonta egyszer, hogy mi is tortenik. Persze el tudom kepzelni, hogy a hatterben kerestek egy megfelelo otthont holgynek, es hogy ez idobe kerul, de kozben nem kellett volna meglatogatni, legalabb heti egyszer, hogy eletben van e? Keszult egyaltalan csaladlatogatas, hogy felmerjek az allapotokat, hogy a holgy segitseg nelkul, akar napokon belul meg is halhat? Ha keszult ilyen feljegyzes, akkor abbol milyen tovabbi cselekvesi terveket keszitettek.

Tudom, megint az angliai tapasztalataim teszik ezeket a kerdeseket fel, es sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy teljesen egyertelmu, hogy rendszerszinten - plane orszagosan - a csaladsegites es a gyermekvedelem egyszeruen nem mukodik. Persze van ahol igen, de ahol nem, ott nagyon nem, es az ilyen esetek sajnos barmikor megtortenhetnek.

A dolog tragediaja, hogy szerintem a holgyet talan picivel nagyobb szakertelemmel akar meg is lehetett volna menteni. Ha legalabb heti egy csaladlatogatast tesz a szolgalat valamely munkatarsa, es megprobaljak a letfentartashoz szukseges minimumot biztositani, elelmet, ruhat, szallast, biztonsagot, talan felkutatni az esetleges rokonokat, stb.
Ha egy csaladlatogatast is elvegzett volna egy szakerto szem, azonnal lathatta volna, hogy holgynek valamilyen eroforrast hozza kell rendelni, kulondben akar meg is halhat. Es most nem kell egybol egy bentlakasos intezmenyre gondolni, mert az ilyen intezmenyekbe kerules nyugaton is hetekbe, honapokba tellenek esetenkent, de egy rovid ideju beavatkozasi tervet kesziteni kellett volna, hogy az arvan maradt holgy ne haljon meg.

Aztan jon a rendorseg, aki kimegy, de semmit sem csinal, es nem hivja fel a hivatalt, hogy mi tortenik, hanem, mint aki jol vegezte a dolgat otthagyja a halott not.

Es majd jon az a resz, ami mindig ugyanugy vegzodik Magyarorszagon. Hogy nem fog tortenni az egvilagon semmilyen tanulasi folyamat az ugybol, hogy mit KELLETT volna maskepp csinalni, hogy ugyanezen feltetelek mellett megegyszer ilyen eset ne fordulhasson elo. De, megnyugtatok mindenkit, Magyarorszagon a szocialis szakma egy reszet, plane a vezetok egy ket prominenset ez a dolog egyaltalan nem erdekli. Ebben legalabb van folytonossag. Igy maradunk nehanyan, erdekes modon kulfoldrol - azert is irom ezt, mert az cikket eloszor egy Nemetorszagban elo szoc munkas ismerosom osztotta meg - akik ezt az allapotot nem fogadjuk el normalisnak, es persze sokan masok sem, akik a terepen dolgoznak, es aggodnak az emberi eletekert, csak sajnos, mintha a donteshozokig ez a hang nem jut el.

Altalaban megprobalom pozitivan zarni a bejegyzeseim, de most nem tudok a szomorusagon es a gyaszon kivul semmi masra gondolni. Nagyon sajnolom, hogy ilyen halalt kellett elszenvednie. Nyugodjek Bekeben a holgy.

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr3414662783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása