Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Suhajda Somáról...

2023. május 29. - Istvan Gulyas

https://telex.hu/sport/2023/05/28/suhajda-szilard-csaladja-azt-keri-maradjon-a-hegymaszo-holtteste-az-everesten

Nagyon felborzolta a magyar és külföldi hegymászóvilágot a Suhajda Szilárddal történt tragédia a Mount Everesten. Sokan hősként tekintenek rá és ódákat zengenek a teljesítményéről, bátorságáról. Ezekkel a véleményekkel én sem szeretnék vitatkozni, viszont egy másik szempontot is adnék a történethez. Mégpedig a kisfiáét.

Suhajda Szilárd kisfia, Soma nem kérte, hogy apa nélkül kelljen felcseperedni, sőt semmit sem kért, azt sem, hogy megszülessen. Ez jó esetben az édesanyja és édesapja közös döntése volt.

Viszont, ha már megszületetett, akkor optimális esetben szerető szülők közé kerülve élhette volna az életét, viszont az édesapja nagyon korán meghalt. Olyan korán, hogy emlékezni sem fog rá. Egy fájó mély nyom lesz az édesapja helyén mostantól egész életében, akármikor erről kérdezni fogják, vagy emlékeztetik. Valószínű büszke lesz az apukájának a sport teljesítményére, mint, ahogy más élsportolók gyermekei is büszkék a szüleikre, de soha nem fog tudni az apukájával minőségi időt tölteni, veszekedni, hogy reggel miért kell fogat mosni, vagy iskolai ünnepségeken látni az apukáját, vagy házasságkötése során. A gyermekének sem fogja tudni bemutatni az édesapját, csak elmondani, hogy nagyon bátor volt, és olyan teljesítmény közben halt meg, amit nem sokan tudtak, próbáltak megtenni az apukája előtt. Viszont, ebbe a teljesítménybe belehalt az apukája.

Meggyőződésem, hogy Suhajda Soma szívesen lemondana az édesapja teljesítménye körüli méltatásokról, ha akár egyetlen percet is tölthetne még vele. Megsimogatná, vagy megölelné, amikor nagyobb lesz, vagy boldogan futna elé az iskolából, de ezek mind nem lesznek. 

És ezeket az élményeket és az apa jelenlétét elvette tőle a hegy, és az a kockázat, hogy az apaságnál fontosabb a teljesítmény. Semmi sem lehet fontosabb annál, mint ahogy ezt az anyák nagyon jól tudják. 

Sajnos, egy újabb gyermek maradt apa nélkül. 

Ez is a történet része. Remélem sikerül Somának feldolgozni az édesapja hiányát...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr9318135028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása