Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Csepregi gyermekhalál

2022. augusztus 05. - Istvan Gulyas

https://telex.hu/belfold/2022/08/04/csepreg-ugyeszseg-emberoles-letartoztatas

Ahogy legutóbbi írásaimban is jeleztem a gyermekhalálok és gyermekgyilkosságok sajnos kódolva vannak a magyar gyermekvédelem történetébe. A jelenlegi, csepregi ügyről keveset tudunk, de amit igen, az minden elképzelést alulmúló állapotot tükröz.

A két és féléves kisfiút egész élete során súlyosan bántalmazták, kínozták a szülei, majd meggyilkolták.

Mindez egy közép-európai országban történt meg, és nem egy harmadik világbeli országban. Sajnos az ilyen ügyek azt a képet festik le, amit a szakemberek már évek óta jeleznek, hogy az állam gyakorlatilag kivonult és magára hagyta a szociális ágazatot a gyermekvédelemmel együtt. Mindez az állapot a rendszerek szélsőséges alulfinanszírozásán keresztül valósult meg, ahol a szakemberek kereste kb tizede az európai átlagnak, nincsenek megfelelő szolgáltatások finanszírozva, amit a családok segítésére lehetne fordítani. A jelzőrendszerekben szereplő szakemberek, orvos, bölcsőde, védőnő, tanár, rendőr, stb vagy nem tudja megállapítani a megfelelő gyermekvédelmi kockázatokat, vagy nincs kapacitásuk az alulfinanszírozás miatt megfelelő számú családlátogatást tenni, és ha tesznek is jelzést, nem minden esetben tudja a kivéreztetett szakmai háló megvédeni a gyermekeket.

És ezeknek az állapotoknak az eredménye sajnos tragédiákban, és gyermekhalálokban mutatkozik meg. De úgy tűnik, ezen állapotok megváltoztatása nem érdeke a döntéshozóknak, az államnak, a kormánynak. Nem készülnek érdemi kivizsgálásai ezeknek a gyermekhaláloknak, hogy legalább felmérjük mekkora a baj a gyermekvédelmi rendszerben. Sokan azt mondják, hogy szándékosan nem készít ilyet az állam, hogy ezzel is próbálja eltakarni a probléma mélységét.

Viszont érdemi beavatkozás és finanszírozás nélkül újabb és újabb gyermekhalálok fognak történni.

Csak remélni tudom, hogy lesz olyan szakmai szervezet, aki el tudja érni, hogy érdemi változás is történjen. A Patent és NANE egyesületeken kívül az SZMME (https://szmme.hu/), Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete egyre progresszívabb tevékenysége mindenképpen okot adhat a bizakodásra, de állami beavatkozás nélkül valódi változás nem lehetséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr3317901443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása