Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Ujabb artatlan gyermek halala, ami talan megelozheto lett volna?

2019. augusztus 20. - Istvan Gulyas

https://168ora.hu/itthon/agyonverte-10-honapos-csecsemojet-172687

 

Ha valaki vegigolvassa a blogot, vagy irasaim, pontosan latni fogja, hogy a magyar gyermekvedelmi "rendszer" mukodesebe a gyermekhalalok sajnos bele vannak kodolva. Nem kellene ennek igy lennie, de sajnos ott tartunk, hogy a szocialis, csalad, es gyeremekvedelmi kerdesek nem tartoznak sem a mostani sem a korabbi politikai vezetes fontossagi korebe. Elkepeszto eroforras deficittel kuzd ez az agazat, pedig a jelenlegi magyar gazdasagi allapotok elbirnanak egy sokkal jelentosebb finanszirozast. De ez meg igeretek szintjen sincs meg, es egy ugymond, "maroknyi vegvari" szocialis munkas sereg probalja menteni a menthetetlent, es eleteket menteni. Fokent, gyermek eleteket, mert a gyermekvedelem errol szol, vagyis, hogy a szulok sajnos ilyen olyon okokbol, de bantjak - legtobbszor nem tudatosan - es esetenkent meg is olik a gyermekuket. Es amennyiben az allam, ezekben az ugyekben nem avatkozik be szakszeruen, akkor gyermek halal is lehet a vege. Ami sajnos Magyarorszagon tulsagosan gyakran meg is tortenik. 

Szoval, addig, ameddig a politikai vezetesre a lakossag vagy szakemberek egy resze ra nem kenyszeriti, hogy aldozzanak erre a szerintem nagyon fontos kerdesre, marmint a gyermekek megmentesere, addig sajnos ezek az esetek ujra es ujra meg fognak tortenni. Viszont ez a kikenyszerites sem igerkezik konnyunek, addig, ameddig egy allatkinzas nagyobb indulatokat valt ki, mint egy kisbaba kinzasa...


Viszont, csak a penz nem fogja megoldani ezt a kilatastalan helyzetet, mert amennyiban az a nagyon fontos alapfeltetel teljesul, hogy van penz, akkor viszont jon a szakertelem hianya, ami legalabb akkora problema, mint a penzugyi nehezseg.

Mit is lehetne, vagy kellene tennie egy olyan orszagban, ahol nem aldoznak megfeleloen gyermekvedelemre, es a nemzetkozi tapasztalatokat sem igazan ismerik, tanitjak, hasznaljak?

Roviden irnek nehany otletet: 
1. A jelzesek sulyozasa az alapjan, hogy mekkora eselye van annak, hogy a gyermek esetleg sulyosan veszelyben van. Ezekkel az ugyekkel kellene elsosorban foglalkozni. Ha ez megtortenne, akkor latna az epp aktualis gyermekvedelmi hivatal, hogy a legnagyobb veszelyben a kisbabak vannak, mert Ok teljesen vedtelenek. Abszolult mertekben ki vannak szolgaltatva a szuleiknek, es amennyiben nem foglalkoznak ezekkel a csaladokkal alaposan, itt nagyon sokszor kialakulhat a veszelyeztetettseg. Maskent kepes vedekezni egy tizeneves teenager ugyanarra  a bantalmazasra, mint egy 6 honapos kisbaba. Ehhez a kerdeshez johetne meg az a kerdes, hogy mar magzati korban el kellene kezdodnie ennek a munkanak, annak erdekeben, hogy minel teljesebb kepet kapjunk a szukseges beavatkozas iranyarol.

2. A Toxicus Trio felismerese. Csaladon beluli eroszak, drog vagy alkohol problemak es mentalis egeszsegugyi zavarok. Ha ezek kozul legalabb 2 fenall a csaladban, akkor  a gyermekvedelemnek jo esellyel be kell valamilyen formaban avatkozni. De mindenkeppen kiemelten kell kezelni ezeket az ugyeket.

3. Fizikai es szexualis bantalmazas felismerese. Amennyiben fizikai bantalmazas all fenn, ezek az ugyek vegzodhetnek halallal is, meg a szexualis bantalmazas  a lelket oli meg. Ezeket az ugyeket es jelzeseket is kiemelten kellene kezelni.

Sokszor figyelem meg, hogy akar az angol, akar a magyar gyermekvedelem ugyei kozul milyen magas az elhanyagolasok szama. Itt akar lehet szo, iskolai igazolatlan oraktol elkezdve egyeb alacsonyabb kuszobu ugyekkel. Ezek is persze fontos kerdesek, de a gyermekvedelemnek szerintem nem ezekre kellene elsosorban az eroforrasait elhasznalni, plane ha alig van neki. Ezeknel az ugyeknel is inkabb a kronikus esetekkel foglalkozni.

Viszont, van egy olyan megfigyelesem, hogy a szakembereknek pont a fentebb emlitett 1-3 pontok, azok, amelyekkel piszok nehez dolgozni, mert ott a csaladok nem egyuttmukodok, es folyamatos konfrontaciok tarsitjak  a munkat, amely nagyon nehez tud lenni, ezert a szakma elkezd a konnyebb ugyek fele tolodni, mert ott konnyobb a munka es nagyobbak a "sikerek" is.

Valaki az egyik forumon irta es sokszor lattam mar ezeknel az ugyeknel, hogy varjuk meg a hivatalos allasfoglalast az ugyben.  Nagyon cinukusnak erzem ezeket a megszolalasokat, mert atfogo tanulmanyt az allam szinte meg sohasem keszitett Magyaroszagon ezekrol a gyermekhalalokrol. Az Ombudszman neha szokott, de ez nem csak az O dolguk lenne. Reszletes feltaro elemzeseket kellene kesziteni, es nem a szerencsetlen csaladsegitokon elverni a bajt, hanem konkret akciotervet kesziteni, hogy mit is kellene tenni, hogy ezek az esetek megegyszer ugyanilyen korulmenyek kozott ne fordulhassanak elo. De persze, ha ilyen keszulne, akkor az gyorsan felmerne azokat a problemakat, amelyeket fentebb emlitettem, es akkor bizony be kellene fektetni a gyermekvedelembe, es nem is keveset. Es, ahogy irtam nemcsak penzt, hanem procedurakat, kepzest is es szakmai tudast, aminek a felepitese evekbe vagy evtizedekbe kerulhet.

Nyugodjon meg mindenki, ilyen felmeresek meg jo ideig nem fognak szuletni, mert en nem igazan latom, hogy ezt barki is kikovetelne. Beleertve a szakmai kepviseloket, es vezetoket, akik szinte semmi erdemit sem csinalnak ezekben az ugyekben, egy ket kiveteltol eltekintve.

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr7315016850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása