Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

A sarlatánok kora

2019. november 12. - Istvan Gulyas

https://index.hu/belfold/2019/11/12/bujak_bantalmazas_facebook_poszt/

Tegnap lettem figyelmes erre a hírre, mert tagja vagyok egy csoportnak, ahol egy nő megosztott egy fényképet magáról, amit elsőre el sem akartam hinni, hogy igaz, és azt is gondoltam, hogy ez biztos Amerikában történt. Ma pedig az index.hu lehozta a főoldalon, hogy a már szokásossá vált, heti egy halálos áldozattal járó családon belüli erőszak történt, annyi különbséggel, hogy az áldozat most valami csoda fojtán túlélte a bántalmazást, de ha jól értem, ez szinte csak a csodának volt köszönhető és valakinek, aki meghallotta a kiabálás. Nem, persze nem az elkövetőn, akit már "természetesen" el is engedtek a rendőrök, mert "bűnbánó magatartást mutatott."

Néhány napja pedig az info rádióban ecsetelte egy rendőrségi szakértő, hogy a budai gyilkosságnál a férfi annyira szerette a feleségét "szeretetféltés", hogy megölte. A kutyát is szerette, azt is megölte, a gyermekét is szerette, őt is megölte. És mindezt, nem valaki a kocsmában ecsetelte félrészegen, hanem egy rendőrségi "szakértő" az info rádióban.

És még egy bonusz ügy, a feleséget feldaraboló hentes ügye, akit mindössze 7 évvel megúszta, hogy feldarabolta a feleséget. Szerintem élő ember nincs, aki nem tudná, beleértve a bírót - aki össze vissza érvelt, hogy mi bizonyított és mi nem - de a 7 év egy ilyen bűncselekményért szinte semmi. 

Szóval, innen nézve, Angliából, ahol a családon belüli erőszak eseteknek vannak kidolgozott mechanizmusai, és módszertana, és viszonylag egységes megítélése a szakemberek körében, egészen fájdalamas ezeket az eseteket olvasni, és azt a szakmai barbármunkát, ahogy a magyar hatóságok ezeket az ügyeket kezelik.
Ha példával kellene élnem, olyan érzés, mintha egy orvos azt látná, hogy a vérző sérülést nem összevarni akarná az orvos kolléga, hanem egy késsel még nagyobb sérülést okozni, és ezt azzal magyarázni, hogy mi ezt így szoktuk.

Szerintem kb itt tartunk Magyarországon a családon belüli erőszak ügyek hatósági hozzáállásán. Totális sarlatánság.
Az első ügynél, mi az, hogy bűnbánó magatartás? Minden szakirodalom leírja, hogy a családon belüli erőszak elkövetői rendkívül malipultívak tudnak lenni. És ezt az alaptevést sem tudja a rendőrség? Akkor mit is tudnak erről a kérdésről?

Vagy a második ügynél a szakértő ország világ előtt mosdatja az elkövetőt, aki a legbrutálisabb módon meggyilkolja a feleségét, a gyermekét és a kutyáját. Ez nem szerelemféltés, hanem egy olyan kontrolálló viselkedés, ami a legszélsőségesebb formát ölti, és nem engedi meg a családnak, hogy nélküle folytassák az életüket.

A probléma az, hogy itt rendszerszintű problémákkal találkozunk, ami sajnos rövid idő alatt, még akkor is nehéz lenne megváltoztatni, ha szakszerű beavatkozás lenne. De hol vagyunk mi a szakszerűségtől, amikor sajnos sarlatánok hada végzi áldásos tevékenységét.

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr715303832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása