Közélet és mi egy más...

Közélet és mi egy más...

Az áldozat intuiciójára érdemes odafigyelni...

2019. december 21. - Istvan Gulyas

https://index.hu/belfold/2019/12/20/halala_elott_par_oraval_jart_a_rendorsegen_a_megkeselt_melykuti_no/

Nem telt el egy hét sem és újabb brutális kapcsolati erőszak. A szereplők a szokásos leosztásban. Gyilkoló férj, kegyetlenül megöli a feleségét, majd megpróbál magával is végezni, de nem sikerül, és szerencsére a feleség testvérinek a gyermekei ezúttal túlélték ezt a borzalmat. A férjnek sem kell nagyon aggódnia, leül egy két évet és a bíróságon elmondja, hogy megbánta tettét, és már szabadon távozhat is...


A történetről, most azért szeretnék írni, mert az áldozat, néhány órával a halála előtt, bement a környékbeli rendőrségre, mert valamit megérzett. Az eddig kidrült informácók szerint a rendőrök szakszerűen jártak el, és nem tudhatták, hogy mi fog késöbb történni, viszont, ami szerintem itt nagyon fontos, sőt szerintem a kapcsolati erőszaknál szinte mindig megfigyelhető törvényszerűség, hogy az áldozat, vagy közeli hozzátratozója megérez valamit, ami nagyon nem stimmel, nagyon szélsőséges, nagyon veszélyes. Lehet, hogy még a fizikai bántalmazás nem kezdődött el, de az áldozat vagy hozzátartozója érzi, hogy a férfi bármire képes. A bármire, itt a szó legtágabb értelmében, bármire képes. Akár ölni is. 
Láttam már, beszéltem többször is olyan áldozattal, aki átélte ezt az érzést - és túlélte - a támadást, és tudta, hogy az elkövető bármire képes. 

Amikor az első családon belüli erőszak képzésemre jártam még 2010 körül, akkor a képzést vezető szakember azt mondta, hogy az áldozat érzéseit, és félelmeit mindig fogadjuk el hitelesnek, mert nála jobban senki sem ismeri, hogy az elkövető meddig is megy el. Ez akkor nagyon megragadt, és mindig eszembe jut, amikor családon belüli erőszak ügyön dolgozok, hogy attól, hogy a nő nem tudja konkrét bizonyítékokkal  - még - alátámasztani a félelmét, attól függően, még ezek az érzések valósak lehetnek.

Sokszor az igazi bizonyíték gyűjtésére már nem lesz lehetőség, mert akkora lesz a baj, mint ahogy ennél az ügynél is történt. A nő megérzett valamit, és életében talán először elment a rendőrségre, ami az Ő  helyzetében egy hatalmas lépés. Sajnos nem volt elég és nem tett feljelentést. 

Ha szakember vagy, érintett vagy akár magánéletben, akár ismeretségen keresztül olyan helyzetben, amikor megérzed, hogy valami nagyon nincs rendben, akkor ne menj el szó nélkül emelett az érzés mellett, mert akár emberéletet is menthetsz vele.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaspisti.blog.hu/api/trackback/id/tr9615360820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tímea Penk 2020.01.15. 19:05:16

Érdekes felvetés. A valóság ezzel szemben az, hogy pénzbüntetéssel sújtják azt, aki egy gyámhivatali eljárásban el meri mondani, hogy fél attól, hogy a korábban már erőszakot elkövetett személy még súlyosabb cseleményt követ el, már puskája is van... MIndez sérti a bántalmazó becsületét, és a sértettnek pénzbüntetést kell fizetnie... Magyarország, XXI. század, Tapolcai Járásbíróság, Veszprémi Törvényszék

Istvan Gulyas 2020.01.15. 21:47:20

Sajnalom Timea, ha ilyen tortent. Esetleg tudnal bovebben is irni errol az esetrol?
süti beállítások módosítása